Nova študija odkrila: Procesirana hrana je povezana z depresijo

16. 11. 2023
Deli
Ste vedeli, kakšen vpliv ima procesirana hrana na vaše zdravje? (foto: Profimedia)
Profimedia

Visoko procesirano hrano že vrsto let povezujemo z večjim tveganjem za debelost, srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen ter druga zdravstvena stanja. Nova študija pa ugotavlja da lahko takšna hrana privede tudi do depresije.

Prehrana ne vpliva le na naše fizično, temveč tudi mentalno zdravje. Nedavno se je izkazalo denimo, da močno procesirana živila lahko povečajo tveganje za razvoj depresije.

Kaj so visoko procesirana živila?

Med močno procesirano hrano uvrščamo izdelke, ki vsebujejo veliko soli, sladkorja, škodljivih maščob in aditivov. Takšna živila so denimo čips, gumijasti bonboni, sladke gazirane pijače ter številne predpripravljene jedi.

Procesirana hrana in depresija

V eni od študij so strokovnjaki preučevali prehranjevalne navade in duševno stanje preko 31.000 žensk, starih med 42 in 62 let. Izkazalo se je, da so ženske, ki uživajo več močno procesirane hrane, tudi bolj nagnjene k duševnim težavam, kot je depresija.

Raziskovalci so ugotovili, da je bilo pri ženskah, ki so jedle največ močno procesirane hrane – devet porcij na dan – 50 % večja verjetnost, da bodo razvile depresijo, kot pri tistih, ki so jedle najmanj, največ štiri porcij na dan. Posebej negativen učinek je imelo uživanje velike količine hrane in pijače, ki je vsebovala umetna sladila, ugotavlja študija.

Težko je ugotoviti, kaj je bilo prej: prehrana ali depresija.

"Ko se počutimo depresivni, nimamo veliko energije, zato zlahka posežemo po močno procesiranih živilih. Ker nimamo motivacije za kuhanje, je najlažje zaužiti že pripravljen izdelek," je za portal nbcnews pojasnila Susan Albers, klinična psihologinja na kliniki Cleveland. 

Raziskava ni vključevala kliničnih preiskav, zato ne more dokazati, da je uživanje močno procesirane hrane povzročilo depresijo, vendar je psihologinja ob tem poudarila, da so druge raziskave pokazale tudi nasprotno: uživanje polnovredne hrane, polne pomembnih hranil, vključno z vlakninami, vitamini in minerali, je povezana z dobrim duševnim zdravjem.

Psihologinja dodaja, da obstaja kar nekaj namigov o tem, da močno procesirana hrana neugodno vpliva na črevesje, za katerega se je izkazalo, da je tesno povezano z možgani.

Kako procesirana živila vplivajo na prebavo?

"Pojavljajo se dokazi, da lahko močno procesirana hrana dejansko moti normalen črevesni mikrobiom," je povedal soavtor študije dr. Andrew Chan. "Ljudje, ki uživajo veliko teh živil, imajo običajno več vnetij v črevesju, kar lahko povzroči, da črevesni mikrobiom sprošča molekule, ki vplivajo na tveganje za depresijo."

Seveda občasno močno procesirana hrana ne bo kar sama pripeljala do depresije, vseeno pa je dobro, da v svoj dan vključimo čim več polnovrednih, hranljivih jedi, ki bodo poskrbele za naše psihofizično zdravje in dobro počutje.

Vir: nbcnews.com

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.