Novejša raziskava pokazala, da slepič le ima pomembno vlogo v našem telesu

Novejša raziskava pokazala, da slepič le ima pomembno vlogo v našem telesu (foto: Profimedia) Profimedia
20. 9. 2017

Dolgo časa smo bili prepričani, da slepič nima neke posebne vloge v našem telesu, pred kratkim pa je raziskava pokazala, da to ni popolnoma res. Zakaj, preberite v nadaljevanju.

Pogosto se zgodi, da ko pride do vnetja slepiča, ga zdravniki kar odstranijo. Takšna je bila praksa predvsem zato, ker smo desetletja verjeli, da slepič preprosto nima posebne vloge.

Nedavna raziskava pa je pokazala, da ima slepič kljub vsemu svojo vlogo: varovanje koristnih bakterij, ki živijo v črevesju.

Zahvaljujoč dr. Heather Smith, ki preučuje lastnostni prebavnega trakta, med drugim tudi evolucijo slepiča pri različnih sesalcih, pa smo spoznali, da se je ta pri različnih genetskih "drevesih" neodvisno razvil (več kot 30 krat – medsebojno ločenih). Poleg tega slepič skoraj nikoli ni izginil iz roda enkrat, ko se je pojavil. Kar pomeni, da ima slepič adaptivni namen.

Smith in sodelavci so ugotovili tudi, da  imajo vrste, ki imajo slepič, v slepem črevesu tudi višjo koncentracijo imunskega tkiva limfoida.

Tak tip tkiva lahko igra vlogo pri imuniteti in prav tako pospeši rast zdravih bakterij v črevesju. Kar pomeni, da bi dejansko lahko slepič bil naš sekundarni imunski organ.

Še eno zanimivo odkritje je to, da imajo te vrste prav tako več koristnih bakterij v črevesju, kar pomeni, da se najverjetneje to dogaja tudi pri ljudeh.

Lahko bi rekli, da nam slepič služi kot nekakšna "varna hiša" za koristne črevesne bakterije.

Kdaj je resnično potrebna odstranitev slepiča in kaj novo odkritje pomeni za tiste, ki ga nimajo več?

Ne glede na vse se je pomembno zavedati, da je potrebno slepič ob vnetju v večini primerov odstraniti.

"Na so splošno ljudje, ki so jim odstranili slepič, relativno zdravi in nimajo večjih težav," pravi Smithova in dodaja: "vendar pa ti ljudje morda potrebujejo nekoliko več časa, da si opomorejo od bolezni, še posebej tisti, pri katerih je telo med boleznijo koristne bakterije odplaknilo ven."

Smithova je tako s to raziskavo zagotovila "novo skupino dokazov proti pretirani higieni." Ker je ta organ poln imunskega tkiva, je eden izmed vodilnih vzrokov za vnetje slepiča povezan s slabo razvito imuniteto.

Preberite še: 9 zdravstvenih razlogov, zakaj vas lahko ves čas tišči lulat (in kako to odpraviti).

Priporočamo tudi: Znaki kožnega raka, ki jih ne vidite.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri