Otroke zaščitite pred komarji na naraven način

Otroke zaščitite pred komarji na naraven način (foto: shutterstock) shutterstock
3. 6. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Vsako leto v toplejših mesecih začnemo biti bitko s komarji in se jih poskušamo znebiti na vse mogoče načine.

Ker pa je uporaba biocidov in drugih kemikalij lahko zelo škodljiva, še posebej za otroke, je proti tej bitki bolje zmagati z uporabo naravnih sredstev.

Sintetični izdelki otrokom škodijo

Pik komarja ni prijeten, saj srbi, skeli, mesto vboda lahko oteče in se vname. Da pika sploh ne bi bilo, potrebujemo pravo zaščito. Pri otrocih je zaščita pred piki komarjev še pomembnejša, saj lahko slednji na njihovi koži povzročijo srbečico, otekline ali sprožijo alergijske reakcije. Svetuje se previdnost pri izbiri izdelkov. Če v navodilih piše, da pršila ali losjona ne nanašajte prepogosto in ne na poškodovano kožo, se vprašajte, koliko je v resnici varno. Tudi vdihavanje kemičnih spojin in razpršil, sintetičnih sveč in drugih podobnih izdelkov ne vpliva dobro na otroka.

Najpogosteje uporabljan sintetični izdelek dietiltoluamid (DEET) dokazano povzroča nespečnost, nihanje razpoloženja in motnje v kognitivnih sposobnostih otrok.

Koža je največji organ človeka

Sintetični izdelki dražijo kožo, sluznico in oči. Kar nanašamo na kožo, lahko enačimo z zaužitjem. Vse to pa je nedvomno previsoka cena za preganjanje komarjev.

Eterična olja, ki ščitijo pred piki

Med najboljša naravna sredstva, ki ščitijo pred piki komarjev, spadajo eterična olja krvomočnice, sivke, limonske trave in verbene, ki prekrijejo vonj kože in hkrati odvračajo insekte. Vonj teh eteričnih olj je ljudem prijeten, komarji pa se ga raje izogibajo. Eterična olja tvorijo na koži zaščitni bioflm in jo ščitijo pred piki insektov ter vplivi, ki povzročajo draženja in preobčutljivost. Ker eteričnih olj (z izjemo sivke, a še to v minimalnih količinah), na kožo ne smemo nanašati samostojno, je smiselno poseči po naravnih izdelkih, ki eterična olja vsebujejo v primernih količinah. Tako boste prihajajoče dni in noči preživeli brez strahu pred krvosesi!