Plogging: Medtem ko tečete, še rešujete planet

Plogging: Medtem ko tečete, še rešujete planet (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Napočil je čas, da Skandinavcem sledimo v še enem trendu.

Plogging je nov trend, da na tek s seboj vzameš tudi vrečo, v katero mečeš smeti, ki jih opaziš na svoji tekaški poti. No, zelo podobno lahko ravnajo tudi kolesarji in pohodniki, zakaj ne tudi tisti, ki jo na rekreacijo mahnejo s konjem.

Plogging sicer prihaja iz švedske besede plocka upp (pobrati) in angleške jogging – pobereš in tečeš. Trend je seveda zajel že veliko ozaveščenih tekačev po vsem svetu. Nekateri vse skupaj delajo zelo intenzivno, saj so tudi predkloni odlična vadba, s katero močno pospešite srčni utrip in predvsem razmigavate hrbtenico, poleg vsega pa seveda še čistite okolico – tako vaša rekreacija postane pomembna tudi za druge.

Aplikacija Lifesum že ponuja tudi šport plogging, tako da vam zračuna porabo kalorij med to eko rekreacijo. In menda je plogging veliko bolj učinkovit kot jogging. V pol ure intenzivnega plogginga boste porabili kar 300 kalorij, medtem ko bi z navadnim tekom le 235.

Stolp za čiščenje zraka v mestu

Na inštitutu za okolje na Kitajskem Institute of Earth Environment, ki deluje v okviru kitajske akademije za znanost, razvijajo trenutno največji stolp za čiščenje zraka v mestu. Stolp je visok več kot 100 metrov in po ugotovitvah raziskovalcev omogoča izboljšanje kakovosti zraka v razponu 10 kvadratnih kilometrov od lokacije stolpa. Stolp deluje na način, da vase posrka onesnažen zrak, ki se nato prečisti skozi mrežo povezanih rastlinjakov, ki obkrožajo stolp. Ko onesnažen zrak potuje skozi rastlinjake, se ogreva s pomočjo sončne energije, ogrevani zrak pa se nato dvigne skozi stolp, kjer gre skozi številne čistilne filtre, preden se izpusti nazaj v okolje. Raziskovalci upajo, da bodo rezultati uspešni in da bodo v prihodnje lahko gradili še večje tovrstne stolpe, ki bodo pripomogli k čiščenju zraka v mestih.

Pnevmatike z živim mahom za čist zrak

Do leta 2050 naj bi po napovedih več kot dve tretjini svetovne populacije živelo v mestih. To je izziv za načrtovalce politik, razvojnike in strokovnjake, kako zagotoviti ustrezno kakovost zraka v mestu, katerega velik onesnaževalec je promet. Goodyear je razvil rešitev z novo konceptno pnevmatiko Oxygene, ki so jo predstavili na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi. Gre za vizijo rešitve za čistejšo prihodnost in bolj trajnostno urbano mobilnost. Gre za pnevmatiko z edinstveno zgradbo z živim mahom, ki raste znotraj njene bočnice. Pnevmatika Oxygene ponuja več rešitev. S pomočjo edinstvene tekalne plasti absorbira vlago s ceste in vdihava ogljikov dioksid iz zraka ter tako hrani mah v bočnici. Mah nato s pomočjo fotosinteze sprošča kisik. V mestu, ki bi bilo veliko kot širše območje Pariza, s približno 2,5 milijona vozili, bi na ta način vozila oziroma pnevmatike z mahom ustvarile skoraj 3.000 ton kisika in absorbirale več kot 4.000 ton ogljikovega dioksida.

Foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri