PMDM: Motnja, ki prizadene vse več žensk in uničuje življenja, a se o njej še vedno premalo govori (Opozorilo zdravnika)

3. 2. 2024
Deli
PMDM: Motnja, ki prizadene vse več žensk in uničuje življenja, a se o njej še vedno premalo govori. (foto: Profimedia)
Profimedia

Približno 31 milijonov žensk se v reproduktivni dobi sreča s to motnjo, ki zelo negativno vpliva na kakovost življenja. Dr. A opozarja, naj bomo vsi pozorni na znake, ki kažejo, da se oseba spopada s PMDM. 

  • Ali se teden dni pred menstruacijo pogosto počutite zelo depresivno ali tesnobno? 
  • Ali se razpoloženje vaše partnerke v tem času drastično spremeni – in spet precej izboljša, ko se menstruacija začne? 

Lahko gre za pogosto zdravstveno stanje, največkrat spregledano in premalo diagnosticirano, čeprav lahko uniči življenja. Zdravnik želi razširiti ozaveščenost o tej motnji, ki ji pravimo predmenstrualna disforična motnja (PMDM) in prizadene približno 31 milijonov žensk po vsem svetu. 

PMDM je motnja na področju duševnega zdravja. Je priznana klinična duševna motnja. Zdravnik jo opiše kot zelo hudo obliko PMS, stanje, za katero so značilni hudi fizični in psihični simptomi.  

»Vsaka ženska in moški se mora zavedati te bolezni – popolnoma uniči življenja in o njej se premalo govori,« je dr. A povedal v svojem najnovejšem TikTok videu. »To stanje je premalo prepoznano. Če imate katerega od teh simptomov, poiščite pomoč,« je še zapisal v svoji objavi. 

In nadaljeval: »PMDM se pogosto pojavi v lutealni fazi ženskega menstrualnega ciklusa. To je čas od ovulacije do začetka menstruacije. Lahko traja približno dva tedna, vendar pogosto dlje.«

Ne spreglejte še:

»V tem času so lahko simptomi pri ženskah, ki gredo skozi PMDM, zelo intenzivni in hudi. Čustveni simptomi vključujejo nihanje razpoloženja, pomanjkanje energije, občutek tesnobe, depresija, in lahko so zelo hudi – pogosto samomorilne misli niso redke.«

»Telesni simptomi lahko vključujejo občutljivost dojk, bolečine, glavobole, slabost, bruhanje, napihnjenost, težave s spanjem in veliko jezo, kar povzroča vedno več konfliktov med ljudmi in bližnjimi.« Pri tem opomni, da se zdi, da simptomi zunaj te dvotedenske faze izginejo. 

Zato prosi tako moške kot tudi ženske, naj se zavedajo tega, da bodo lahko opazili znake, »saj lahko resnično vpliva na življenje nekoga«.

Dodal je tudi: »Lahko povzroči težave v odnosih, službi. Ženske so to opisale kot pritisk na gumb za samouničenje. Čustveno in fizično se ne morejo spopasti,« povzema dailystar.co.uk.

Na žalost je PMDM eno tistih stanj oz. motenj, za katero se ne pozna natančnega vzroka in ki jo je zelo težko diagnosticirati, saj se simptomi težko ločijo od simptomov drugih težav, povezanih z duševnim zdravjem. Zato ženske pogosto ne dobijo ustreznega zdravljenja in še pogosteje se zgodi, da so povsem nerazumljene, kar je še posebej težko, če to prihaja iz strani ljubljenih oseb.

Dejavniki, ki lahko prispevajo k PMDM: 

  • genetska nagnjenost, 
  • hormoni, 
  • stres in travme. 

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja razkriva vse, kar morate vedeti o prehrani žensk

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger