"Po izbiri TE kontracepcije, sem imela menstruacijo cela 3 leta in bila je kot iz pekla" (izpoved ženske, ki ji je kontracepcija uničila življenje)

"Po izbiri TE kontracepcije, sem imela menstruacijo cela 3 leta in bila je kot iz pekla" (izpoved ženske, ki ji je kontracepcija uničila življenje) (foto: profimedia) profimedia
10. 11. 2022

Njen menstrualni cikel je trajal tudi po več mesecev, potem je sledil kratek premor in nov cikel. 

"Ko izbirate vrsto kontracepcije, ne pričakujte, da bo mentalno in fizično zdravje ter spolno življenje v razmerju. 

Več kot 3 leta sem imela menstrualni cikel iz pekla: moje menstruacije so trajale po 3 mesece, sledil je 3 tedenski predah. To se jezgodilo, potem ko sem izbrala kontracepcijski vsadek, ki je bil vstavljen v mojo roko.  

Ta oblika kontracepcije naj bi bila 99 % učinkovita, predvsem pa je v 99 % uničila moje življenje. 

Čeprav sem opravila veliko pregledov in dobila zagotovila, da se bo moj cikel umiril, se nikoli ni. O vsadkih sem sicer slišala dobre izkušnje, ko sem se ga pri 16. letih odločila preizkusiti. Vedno sem se namreč borila s težkimi menstruacijami, zato sem bila že pri 14 letih na kontracepcijskih tabletih, ki pa so slabo vplivale na moje mentalno zdravje. 

Zaradi nihanj v počutju, ki je začelo resno vplivati na odnos s starši, sem se odločila, da bi bil vsadek boljša izbira. S prvim vsadkom ni bilo nobenih težav, imela sem sicer težje menstruacije, vendar nič takšnega, kar ne bi prenesla. Ko je minilo tri leta, sem hotela novega, ker mi je takšna oblika kontracepcija ustrezala. 

Moja prva menstruacija z novim vsadkom je bila izredno boleča. Pobrskala sem po spletu, da bi ugotovila, ali je to normalno, vendar sem našla veliko različnih odgovorov. 

Takoj sem sumila, da ima s tem nekaj opraviti vsadek. Nisem spremenila prehrane, življenjskega sloga, nisem jemala nobenih zdravil ... Moja menstruacija se kar ni končala in je trajala kar 86 dni. Bilo je kot v peklu. Bolečine so bile neznosne, čutila sem, kot bi me kdo zabadal, praskal ali prestrelil mojo maternico. 

Poleg tega sem porabila ogromno denarja za tampone, bila sem anemična tudi zaradi nekega drugega zdravstvenega stanja, zato sem morala jemati prehranske dodatke. Nisem imela veliko energije, stalno sem pila kavo in še vedno težko prišla čez dan. 

Mentalno sem opešala in se približevala stanju iz najstniških let, ko sem bila na kontracepcijskih tabletkah.

Nisem hotela zapuščati hiše iz strahu, da bo menstruacija premočna in bom imela madeže na hlačah. 

Bila sem anksiozna, kar je začelo vplivati tudi na moje delo. Zdelo se mi je, da hlinim svoje zadovoljstvo in srečo. Potem je terjalo davek na moje razmerje. Moj fant je naredil vse, da bi se počutila udobno, a na koncu je pomanjkanje intimnosti naredilo svoje. Nikoli ni pritiskal name, ampak začelo me je skrbeti, da mu ne dam tistega, kar mnogi smatrajo kot najpomembnejši dejavnik v razmerju. 

Ko se je menstruacija končno končala, sem doživela veliko olajšanje, a kmalu tudi strah, kako boleča bo naslednja. Čez 3 tedne se je pojavila ponovno in trajala tako dolgo kot prva. Začel se je kazati vzorec. 

Po tretji dolgi menstruaciji sem odšla k zdravnikom in jim povedala, da je očitno kriv moj vsadek, vendar so mi zatrdili, da se bo stanje umirilo in naj vsadek pustim. 

Poslali so me domov in vrnila sem se kasneje, ko sem krvavela že kakšno leto in pol. Spet isto - opravljenih nekaj preiskav, izvidi so vredu. Pozabili so name in vrnila sem se potem, ko sem krvavela malo več kot dve leti. Izključila sem vse ostale možnosti, ki bi lahko povzročale takšne krvavitve. Zdravniki so me obrnili na ginekologijo, od katerih nisem slišala ničesar. 

Po dveh letih in pol krvavitev sem po hudih bolečinah, kot bi kdo name prislanjal razgret nož, KONČNO prišla do ginekologa, ki ni moral verjeti, da me niso sem poslali že prej. Naročil me je na nekaj pregledov ...

... In nisem morala verjeti, ko so bili izvidi ponovno vredu! Kako je to mogoče, če se počutim tako grozno? 

Po 3 letih sem zadnjič poklicala zdravnika in zahtevala, da zamenja mojo kontracepcijo z nekimi tabletkami, za katere sem vedela, da bodo dobro delovale na moj cikel. Januarja so mi končno odstranili vsadek. Sedaj jemljem tabletke, moja menstruacija je boleča, vendar traja 7 dni. 

Vem, da obstajajo ženske, ki se borijo z istim problemom. Takoj pokličite svojega zdravnika in bodite vztrajne! Ne dovolite, da pozabijo na vas in vas prezrejo."

Vir: metro.co