Post – nova oblika zdravljenja?

Post – nova oblika zdravljenja? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 1. 2013

Sodoben način življenja povzroča različne bolezni. Z njimi se je povečala tudi uporaba zdravil. Pa so zdravila res prava izbira za vse bolezni?

Stranski učinki in nezaupanje v njihove učinke postajajo čedalje večji. Zaradi tega se ljudje pogostokrat zatečejo k različnim dietam, alternativni medicini itd. Ena izmed starodavnih metod zdravljenja je tudi post. Morda je prav ta metoda prava izbira.

V današnjem času jo velikokrat poveličujejo različne vere, uradna medicina pa je dolgo ni priznavala. V Rusiji, Nemčiji in ZDA zdravniki in biologi že pol stoletja raziskujejo to obliko zdravljenja. Kljub temu še vedno ni povsem jasno, kako deluje in pri katerih boleznih je učinkovita. Novejše raziskave se trudijo ugotoviti tudi to. Nekatere kažejo, da naj bi post zdravil celo raka.

Čeprav ta metoda še ni povsem raziskana, je v osrčju Rusije, na sibirskih planjavah, post že 15 let osrednji del politike javnega zdravstva. Ta politika se že 40 let opira na znanstvene izsledke poskusov na več tisoč bolnikih v času Sovjetske zveze. Na zahodu tej metodi ne verjamejo, zato države niso pripravljene financirati tovrstnih raziskav v takšni meri kot drugje.

Zato pa Rusija in Nemčija s tem nimata težav. Ti dve državi raziskujeta v tej smeri, poleg tega pa delujeta tudi v praksi. V Rusiji je tako znan sanatorij Goryachinsk (Gorjačinsk), ki je ena izmed ustanov, v kateri zdravijo s postom.

Mesto sicer slovi po svojih vrelcih vroče vode, od leta 1995 pa tudi po centru, v katerem se bolniki postijo. Celotno zdravljenje krije zdravstvena blagajna. Čeprav je na prvi pogled videti, da to lahko storijo tudi najrevnejše države, to ne drži.

Marsikdo si predstavlja post samo kot stradanje, vendar za večjo učinkovitost post izvajajo še spremljevalne nege, h katerim spadajo še klistiranje, savne, masaže, obkladki in telesna aktivnost. To vse skupaj pa že ustvari drugačno finančno sliko oziroma večji finančni zalogaj, kot bi bil potreben za post ob čisti vodi in skromni namestitvi.

Postijo približno 12 dni, včasih tudi tri tedne, odvisno od tega, kako resna in dolgotrajna je bolezen. Pri kroničnih boleznih jemanje zdravil prekinejo vsak drug ali tretji dan. Med zdravljenjem so bolniki ves čas pod zdravniškim nadzorom. Sami naj se ne bi postili. Med samim postom se večje pomanjkanje hranilnih snovi ne pojavi. Zmanjša se količina vitaminov C, D in E ter nekaterih presnovnih in drugih snovi, vendar te ravni niso kritične. Najobčutljivejši del posta je acidozna kriza, ki navadno traja od 24 do 36 ur.

V enem izmed nemških centrov so vsaj v prvih dneh s postom nekoliko bolj prizanesljivi. Dvakrat na dan ponujajo lahko juho ali sok, tako da teh 250 kalorij na dan omili acidozno krizo in olajša prve dni.

Njihov najstarejši center je bil ustanovljen pred 60 leti, na obalah Bodenskega jezera. Vsako leto se tu zdravi 2.000 ljudi. Po zbranih podatkih naj bi se v Nemčiji postilo že od 15 do 20 odstotkov ljudi. Zanimivo je še dejstvo, da del svojih prostorov že 10 let postu namenja tudi ena največjih evropskih bolnišnic, bolnišnica v Berlinu. Mnogo javnih bolnišnic jih posnema in s tem post postaja tudi del uradne medicine.

Na vprašanje, ali je post res prava izbira, je težko odgovoriti. Morda bomo bližje odgovoru ob pregledu nekaterih raziskav, ki bodo predstavljene v enem izmed naslednjih člankov.

Dalibor Todorović, profesor športne vzgoje

Povzeto po francoskem dokumentarnem filmu z naslovom Post – nova oblika zdravljenja.

Značke: post postenje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri