Poznate simptome laktozne intolerance?

Poznate simptome laktozne intolerance? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 6. 2017

Če ste se nekajkrat po zaužitju mlečnih izdelkov počutili slabo in neprijetno, verjetno nimate razloga za skrb. Ko pa spodnje simptome doživljate znova in znova, preverite, ali ste morda laktozno intolerantni.

O diagnozi se najprej posvetujte z zdravnikom, ki bo s testiranjem ugotovil, kje tiči problem. Naslednji simptomi pa so opozorilo, da se v telesu dogaja nekaj čudnega.

Občutite slabost, kadar jeste mlečne izdelke ali pijete mleko. Nekateri celo dobijo občutek, da bi morali bruhati, kar je redka in najhujša posledica. Če občutite slabost od 30 minut do dveh ur potem, ko ste zaužili nekaj mlečnega, je to lahko eden izmed znakov laktozne intolerance.

Počutite se napihnjeno. Primanjkuje vam encima, ki razbije sladkor v vsaki molekuli laktoze, da se lahko absorbira v črevesje. V takem primeru molekule potujejo po prebavnem traktu, dobre bakterije pa jih skušajo uničiti s procesom, pri katerem se ustvari dodaten plin.

Vaš trebuh oddaja čudne zvoke in vas boli. Če nimate encima, ki razbije sladkor, telo v črevo črpa vodo, da bi samo razčlenilo laktozo. Zato občutite krče in slišite godrnjanje trebuha. 

Opažate podobne ali enake simptome tudi pri hrani, ki na videz ne vsebuje laktoze. Morda ste zato spregledali, da ste nanjo preobčutljivi. V resnici jo vsebuje veliko živil, čeprav se na prvi pogled ne opazi. Bodite previdni pri tortah, kruhu, obdelanem mesu, kosmičih za zajtrk, juhah in prelivih za solate. Ker jih je veliko, je težko predvideti vse, kar bi lahko vsebovalo laktozo. Bodite pozorni na svoje prehranjevalne navade in za začetek preverite živila, ki jih uživate dnevno ali večkrat tedensko.

Rodili ste se prezgodaj. Nedonošenčki imajo manj encimov za razgrajevanje kot tisti, ki so se rodili okrog predvidenega roka. Njihovo tanko črevo namreč do tretjega trimesečja ne razvije celic, ki proizvajajo laktazo.

Preberite tudi: