Preden greste ven, na hitro skočite na stranišče – za vsak slučaj? V nadaljevanju boste prebrali slabo novico!

29. 6. 2024
Deli
Preden greste ven, na hitro skočite na stranišče – za vsak slučaj? V nadaljevanju boste prebrali slabo novico! (foto: Profimedia)
Profimedia

"Ključe imam, telefon imam, denarnico tudi … Samo še na stranišče skočim in potem grem." Je tako videti tudi vaša rutina pred odhodom od doma?

Opravljanje male potrebe v zadnjem trenutku, če vas tišči ali ne, a to naredite, da vas ne bi ujelo na poti, je precej pogosto. Toda v resnici si delate medvedjo uslugo. 

Zakaj?

Kot navajajo York and Scarborough Teaching Hospitals – NHS Foundation Trust, se je pri tistih, ki imajo to navado, ki torej urinirajo pogosto ali 'za vsak slučaj', "mehur morda navadil zadrževati le majhno količino urina". 

To lahko prispeva k prekomerno aktivnemu mehurju in/ali k uhajanju. 

Na to opozarja tudi fizioterapevtka in strokovnjakinja za zdravje medeničnega dna dr. Rachel Peck in svetuje, da prenehate hoditi na stranišče, ko ni potrebe ali ko začutite le rahlo potrebo, saj tako naredite več škod kot koristi. 

V eni od svojih objav razloži, da se mehur polni z določeno hitrostjo in na neki točki bomo začutili potrebo. To je prvo opozorilo, ki še ne pomeni, da moramo nujno na stranišče. Opozarja le, da se mehur polni. Ko se mehur napolni, postane potreba močnejša. 

Toda, "ko se navadimo opravljati malo potrebo za vsak slučaj, svoj mehur začnemo učiti, da pošlje signale, tudi ko ni povsem poln." Mehur se tako nikoli povsem ne napolni in začne zadrževati vse manjšo količino urina. 

Tako boste morda na splošno začeli malo potrebo opravljati veliko pogosteje – ne ko bi to res morali. Sčasoma se lahko stanje še poslabša. 

Če ste to že kdaj počeli, ali to pomeni, da ste v težavah? 

Če to počnete čisto vsakokrat, ko se odpravite ven, lahko predstavlja težavo. 

Ginekologinja Elizabeth Farrel pravi: "Če prepogosto obiskujete stranišče 'za vsak slučaj', se mehur nikoli popolnoma ne napolni, nato se nekoliko skrči."

Torej, če res morate, poskusite to početje omejiti na posebne dogodke.

Če vas skrbi, da imate preveč ali premalo aktiven mehur, se pogovorite z zdravnikom. Če vas ne skrbi in želite, da tako tudi ostane, no, potem boste morali lulanje v zadnjem trenutku opustiti. 

Vir: huffingtonpost.co.uk, York and Scarborough Teaching Hospitals