10 vprašanj, ki bi jih morali zastaviti ginekologu

10 vprašanj, ki bi jih morali zastaviti ginekologu (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2013

Ustrezna zaščita, nasladen seks, nadležen izcedek, klamidija – teme, ki spremljajo skoraj vsako žensko in o katerih bi morale odkrito spregovoriti z ginekologom. Kljub zagotovilom o zaupnosti ima veliko žensk še vedno težave. Toda molk je najslabše zdravilo.

Glede na statistiko je skoraj vsaka ženska med 20. in 40. letom vsaj enkrat že imela težave z nožničnimi infekcijami, inkontinenco ali pomanjkanjem zanimanja za seksualno življenje.

Ženske imajo kljub zagotovilom o zaupnosti težave, da bi o svojih intimnih problemih odkrito spregovorile z ginekologom oziroma ginekologinjo. Toda molk je najslabše zdravilo.

Naši strokovnjaki so zato odgovorili na deset najpogostejših ženskih vprašanj.

Zapomnite si: znanje je najboljše zdravilo.

1. Zakaj kar naenkrat nimam nobene želje po seksu?

Najprej se vprašajte, ali izguba zanimanja obstaja že od nekdaj ali pa se je kar pojavila – na primer po rojstvu otrok. Pomembno je tudi, da si odkrito odgovorite na vprašanje, ali je nezanimanje za seks splošno ali se nanaša na vašega partnerja.

Telesno lahko zanimanje za seks omejujejo hormonske motnje ali depresije. Stres in izčrpanost sta sicer najpogostejša vzroka, včasih pa se za vsem skupaj skrivajo previsoka pričakovanja in zahteve, ki si jih postavljamo sami oziroma jih izraža naš partner.

2. Kaj se skriva za izcedkom z bolečinami in vročino?

Povzročitelji gostega izcedka in srbečice so večinoma nenevarne glivične okužbe, redek izcedek neprijetnega vonja, bolečine in celo vročina pa kažejo na bakterijsko okužbo, ki jo je treba zdraviti, največkrat z antibiotiki.

Namig: mlečnokislinski geli (dobite v lekarni) lahko stabilizirajo pH-vrednost nožnice in tako preprečijo pojav infektov.

3. Kaj naj naredim, če pozabim vzeti kontracepcijsko tableto?

V prvih 12 urah lahko tableto vzamete z zamudo. Če pa jo zaužijete po 12 urah, se morate dodatno zaščititi s kondomom – predvsem v prvi polovici ciklusa.

Če večkrat pozabite na tableto, razmislite o drugih kontracepcijskih metodah (na primer hormonska spirala, maternični obroček, kontracepcijski obliž …).

4. Zakaj je izostala mesečna krvavitev?

Če niste noseči, se lahko za izostankom mesečnega perila skriva cista v jajčniku. Lahko pa vaše telo ustvarja preveč moških hormonov.

Bodite potrpežljivi: ciste in hormonske motnje po kratkem času večinoma izginejo same. Proti težavam pri hormonskem neravnovesju, kot so na primer akne, pomaga konopljika.

5. Lahko prestavim mesečno krvavitev?

Prihajajoče počitnice, pomemben sestanek, veliko praznovanje? S hormonskimi kontracepcijskimi sredstvi, kot sta denimo tableta ali obroček, je to danes mogoče brez kakršnihkoli težav.

Če uporabljate tableto ali obroček, lahko sami določite, kdaj želite dobiti mesečno perilo. Ni se vam treba bati negativnih zdravstvenih posledic.

6. Naj si dam zmanjšati sramne ustnice?

Če notranje sramne ustnice ekstremno prerastejo zunanje, lahko prihaja do bolj ali manj izrazitih težav, kot so na primer bolečine in otekline. Težave povzroča še nošenje hlač ali vložkov, a tudi kolesarjenje, jahanje in spolni odnosi.

Pomaga lahko operacija. Odvečno kožo odstranijo, sramne ustnice pa korigirajo na naravno velikost. Takšen poseg tudi zmanjšuje tveganja za na primer motnje celjenja ran. Odsvetujemo pa čisto kozmetično korekturo.

7. Cepljenje proti raku materni­čnega vratu pri 42 letih?

Okužba s humanim papiloma virusom (HPV) velja za glavni dejavnik tveganja za nastanek raka na materničnem vratu. To so virusi, ki se prenašajo z intimnimi stiki. Okuženi večinoma sploh ne vedo za okužbo in je ne prepoznajo, zato je preventiva bistvenega pomena.

Raka materničnega vratu lahko preprečimo s cepljenjem, pravočasnim odkrivanjem in z zdravljenjem predrakavih sprememb.

Če je pri spolnem odnosu prišlo do okužbe, cepljenje ne pomaga več. Če pa v telesu še ni HPV, lahko pomaga tudi poznejše cepljenje. Opravite genski test HPV.

8. Kako lahko okrepim slab mehur?

Pogost vzrok slabega mehurja pri ženskah so ohlapne mišice medeničnega dna.

Pozitivno: tako kot druge mišice lahko okrepite tudi te. Dnevna vadba krepi mišičevje in predvsem mišico zapiralko mehurja.

Rastline: daljše časovno obdobje vsak dan žvečite zvrhano jedilno žlico ­zelenkastih bučnih semen. To krepi ­mišičevje mehurja in spodbuja njegove funkcije. Jejte veliko svežega sadja in zelenjave ter polnozrnatih izdelkov. Balastne snovi uravnavajo iztrebljanje in tako razbremenjujejo medenično dno.

9. Zakaj me naenkrat boli med seksom?

Če vas boli predvsem v predelu trebuha, gre lahko za endometriozo – otočki maternične sluznice v trebušni votlini. Pomagajo lahko zdravila ali operacija. Pogosto pa se vzrok skriva tudi v hormonsko pogojeni suhi nožnici. Pomagajo mazivne kreme, rastlinski estrogeni (črna detelja) ali pa celo menjava položaja.

10. Zakaj ne doživim orgazma?

Pri mlajših ženskah to vprašanje pogosto povzroča napačno tolmačenje. Veliko jih meni, da šteje le vaginalni orgazem. Toda večina žensk doživi orgazem le s pomočjo dodatnih stimulacij klitorisa. Treba je le poskusiti.

Kot telesen vzrok pride v poštev le pomanjkanje hormonov. To se lahko diagnosticira s pomočjo krvnega testa, večinoma pa pozdravi z lokalno hormonsko nadomestno terapijo.

Težave lahko povzročajo tudi bolezni, kot je na primer sladkorna bolezen ali multipla skleroza.

Ali gre za okužbo s klamidijo?

Ogovorite z da ali ne:

  • Ali v zadnjem času trpite za bolečinami v trebuhu?
  • Imate pogosto vnet mehur?
  • Se že več kot leto dni trudite, da bi zanosili?
  • Imate malo izcedka?
  • Ste v sveži partnerski zvezi?

Rezultat: Približno vsaka 25. ženska med 20. in 40. letom trpi za – ne da bi vedela – infekcijo s klamidijo. Z vsakim pritrdilnim odgovorom se vaše tveganje poveča. Svojega ginekologa oziroma ginekologinjo poprosite za test.

Foto: profimedia.si