10 povsem nepričakovanih simptomov za raka na dojkah

10 povsem nepričakovanih simptomov za raka na dojkah (foto: Profimedia) Profimedia
14. 10. 2019

50-letna ženska, ki se je odzvala povabilu na mamografijo v sklopu programa DORA, prej ni niti slutila, da je karkoli narobe. 34-letnica je nenadoma opazila zelenkasto tekočino, ki je curljala iz bradavice … Obe sta bili diagnosticirani z rakom na dojki. Preberite, kakšni vse so lahko simptomi, preden bo prepozno.

Raka je pokazala šele mamografija

Snežka nam je zaupala: »Praznovala sem rojstni dan, stara sem bila 50 let. Nekaj dni kasneje sem po pošti prejela vabilo na pregled dojk s presejalno mamografijo v okviru programa DORA. Vabila sem se razveselila in komentirala, da imajo odlično evidenco, ker so me tako hitro identificirali.«

Z veseljem se je odzvala in tudi po prvem pregledu ni slutila, da bi lahko bilo kaj narobe. Zaradi več skupin mikrokalcinacij so se zdravniki odločili za dodatno punkcijo, ki je razkrila drugačno sliko. Karcinom desne dojke.  

Boj s telesom

Za zdravnike je bila odločitev jasna. Takoj so ji ponudili odstranitev desne dojke in rekonstrukcijo le-te.

Zanjo pa je bilo vse skupaj težje. Potrebovala je nekaj časa, da je zbrala moči in se pripravila na boj, pred katerega jo je postavilo življenje.

Ko so ji predstavili potek posega, se ji je začelo muditi. »Nisem želela več sobivati skupaj z rakom v mojem telesu. Želela sem se ga znebiti in pričeti z zdravljenjem. V meni se je prebudilo upanje, da bo operacija odnesla vse tisto negativno in da bo začetek zdravljenja tudi moja nova priložnost.«

Kar se je na nek način zares zgodilo.

Sumljiv izcedek iz bradavice

Maja, 34, je pomislila, da je nekaj narobe, ko je iz bradavic začela curljati čudna zelenkasta tekočina. Začutila pa ni prav nobene otrdline na dojkah.

Še en pogost simptom za raka na dojkah je nenadno izgubljanje telesne teže.

Preberite, kateri še obstajajo:

1. Sprememba kože na dojkah

Zatekanje, rdečica, poseben izpuščaj, sprememba kože okoli bradavice … vse to je lahko znak, da se tudi znotraj nekaj dogaja.

2. Bradavice so se nenadoma spremenile

Če so se na lepem obrnile navznoter, na primer. Ali pa, če iz njih teče kakršnakoli tekočina, kljub temu, da ne dojite. Če je tekočina zelena ali rdeča in ima čuden vonj, nujno obiščite zdravnika!

3. Boleče zatekanje

Če vas prsi bolijo in zatekajo, je to lahko povezano z menstrualnim ciklom in hormoni, lahko pa kaže na bolezen. Zatekanje namreč lahko povzročata velikost in lokacija tumorja.

4. Dojke vas srbijo

Občutek v dojkah je začel nenadoma spominjati na srbečico. Kot da bi vas nekaj žgečkalo od znotraj.

5. Občutljivost na dotik

Vaše bradavice so zelo občutljive, prsi pa vas začnejo boleti že, če so izpostavljene blagemu vodnemu curku med tuširanjem.

Vas moti, če se jih partner dotika, prej pa ste v tem uživale? Obiščite zdravnika.

6. Opazne žilice

Če so vaše žilice postale bolj opazne, temnejše, večje, ali pa, če nenadoma zaznate modre ali zelenkaste linije na dojkah, takoj organizirajte pregled. Obstaja možnost, da tumor blokira prekrvavljenost dojke.

7. Bradavice srbijo

Za to sicer obstaja več razlogov. Lahko gre za infekcijo, alergijo ali pa so oblačila izzvala draženje. Obstaja pa tudi redka oblika raka na dojkah, ki povzroči srbenje.

Ne glede na vse, če imate kar naprej potrebo po tem, da bi jih popraskali, obiščite zdravnika in preverite, kaj se dogaja.

8. Bolečine pod padzuho

Ne delate sklec, pa vas vseeno boli predel podpazduhe. Prsno tkivo se pravzaprav ne konča v košarici modrčka, pač pa je razpotegnjeno vse do padzuh. Če nenadoma opazite zatekanje ali bolečine v podpazduhi, preverite vzrok pri zdravniku.

9. Mozolj, ki nikakor noče stran

Izpuščaje imamo lahko na kateremkoli delu telesa, tudi na prsih. Če pa se že nekaj časa ukvarjate s prav dotičnim, če povzroča bolečine ali neprijetne občutke, in nikakor noče stran oziroma se ne posuši, je to lahko zgodnji znak večje spremembe v notranjosti dojke.

10. Druge bolečine v telesu

Znak raka na dojkah so lahko tudi nenadne bolečine v drugih delih telesa, še posebej bolečine v vratu ali križu. Ker se lahko rak na dojkah, še preden se ga odkrije, razširi na druge dele telesa, je pomembno, da takoj, ko opazite kakšne nepojasnjene bolečine, obiščete zdravnika.

Preberite še osebno zgodbo Slovenke: »Danes bolezen vidim kot neke vrste posebno darilo«

Preverite pa tudi: Ali veste, kako si pravilno pregledati dojke?

Vir:  Women's Health Mag. Pripravila: VH