4 učinkovite PREVENTIVNE poteze, s katerimi lahko ZMANJŠAMO MOŽNOST, da zbolimo za rakom!

4 učinkovite PREVENTIVNE poteze, s katerimi lahko ZMANJŠAMO MOŽNOST, da zbolimo za rakom! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 10. 2019 Promocijsko sporočilo

Vsi bi se morali zavedati, kako veliko vlogo igra preventiva pri preprečevanju raka na debelem črevesju in danki. Nič težkega ni v tem, treba je imeti v mislih le nekaj preprostih dejstev in v življenju narediti nekaj učinkovitih potez. Z vami delimo 3 najbolj osnovne!

1 Z gibanjem vzdržujte normalno telesno težo

Prekomerna telesna teža in debelost povečujeta tveganje za nastanek raka na debelem črevesu in danki. Redna telesna aktivnost vam bo skupaj z uravnoteženo prehrano pomagala vzdrževati normalno telesno težo. Za to se vam sploh ni treba preveč pretegniti in obremenjevati sklepov, dovolj je že vsakodnevni sprehod, tek ali kolesarjenje. Vse oblike gibanja in telesne vadbe, ki jih vzdržujete daljše življenjsko obdobje, pomembno prispevajo k zdravju. Za zmanjšanje tveganja, da obolite za rakom, je pomembno, da omejite čas sedenja in izkoristite vsako priložnost za gibanje (Svetovna zdravstvena organizacija priporoča vsaj 30 minut zmerne telesne dejavnosti na dan).

2 Pazite, kaj vnašate v telo

Vaša prehrana naj bo raznovrstna in uravnotežena, z veliko sadja in zelenjave, ki vsebujeta veliko vlaknin ter sta bogata z antioksidanti in vitamini, da čim bolj zmanjšate tveganje za razvoj raka na debelem črevesu in danki. Vlaknine v črevesu v stiku s tekočino nabreknejo in vežejo nase številne škodljive snovi, ki jih zaužijemo ali nastanejo med prebavo, prebava in iztrebljanje pa se pospešita. Hkrati zmanjšajte vnos rdečega mesa in predelanih mesnih izdelkov ter se čim bolj izogibajte pitju alkohola in kajenju.

3 Poznajte se in opazujte

Nekatera ugotovljena bolezenska stanja, kot so kronična vnetna črevesna bolezen in črevesni polipi, povečajo tveganje za razvoj raka na debelem črevesu in danki. Vsi, katerih bližnji krvni sorodniki so zboleli za rakom na debelem črevesu in danki, so izpostavljeni večjemu tveganju, da bodo tudi sami zboleli. Zato je pomembno, da poznate zdravstveno zgodovino svojih najožjih krvnih sorodnikov in se glede preventivnih ukrepov posvetujete z izbranim osebnim zdravnikom.

Poleg tega je pomembno, da prav vsi redno spremljate delovanje svojega črevesja in se ob morebitnih težavah (spremembe v načinu odvajanja blata, zaprtja, ki jim sledijo driske, zelo tanko blato, napenjanje, bolečine v trebuhu, kri v blatu in druge nepojasnjene trebušne težave) posvetujte s svojim izbranim osebnim zdravnikom.

4 Odzovite se na vabilo Programa Svit

Za ohranjanje zdravja je zelo pomembno, da se vključujete v presejalne programe, ki vam jih kot učinkovito preventivo brezplačno ponuja država, in se jih tudi redno udeležujete. Redno, torej vedno se odzovite na vabilo Programa Svit, preventivnega zdravstvenega programa, ustvarjenega za preprečevanje in zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Namenjen je moškim in ženskam, starim med 50 in 74 let, vendar se moški v program za približno 10 odstotkov slabše vključujejo kot ženske.

Večina bolezenskih sprememb, ki se jih odkrije v tem presejalnem programu, je v zelo zgodnji fazi ali pa odstranijo predrakave spremembe in se bolezen sploh ne razvije, medtem ko je rak, ki ga odkrijejo pri tistih, ki v programu niso sodelovali, večinoma v precej napredovali fazi in je zdravljenje tako precej manj uspešno.

Zato nikar ne odlašajte, poskrbite za svoje življenje, če imate to možnost! Ne bo vam vzelo veliko časa in ne bo bolelo, zdravje pa lahko na ta način ohranite nedotaknjeno. Še enkrat naj poudarimo: pomembno je, da se redno, torej vedno odzovete na vabilo Programa Svit

Če spadate v navedeno starostno skupino, boste na dom prejeli vabilo v Program Svit, ki ga pozorno preberite in izpolnite ter podpišite Izjavo o prostovoljnem sodelovanju in nam jo pošljite po pošti. Nato boste prejeli komplet za odvzem vzorcev blata, pri čemer sledite priloženim navodilom, vzorce pa po opravljenem odvzemu v priloženi kuverti oddate na pošti.

Vas zapisano še ni povsem prepričalo? Preberite še ti dve dejstvi:

Če se bo v Program Svit vključilo vsaj 70 % vabljenih, bo v Sloveniji vsako leto za rakom na debelem črevesu in danki umrlo 200 ljudi manj.

√ S Programom Svit 65 do 70 % primerov raka na debelem črevesu in danki odkrijejo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno.

FOTOGRAFIJE PROFIMEDIA, SHUTTERSTOCK IN PROMOCIJSKO GRADIVO

Značke: PROGRAM SVIT