5 dejstev, ki jih niste vedeli o prahu

26. 11. 2018 Promocijsko sporočilo

Spremlja nas povsod. Na ulici, med policami v trgovini, v avtomobilu, v nakupovalnih središčih. Nadloga, s katero se soočamo vsak dan. Bolj kot ga brišemo, več se ga nabere. Imate občutek, da vsak dan sesate in nikakor ne pridete do konca? Ste vedeli, da kar 60 odstotkov prahu pride v vaš dom od zunaj? Razkrivamo vam 5 dejstev, ki jih niste poznali in vam bodo olajšala zdravo življenje.

1. Prah prihaja od zunaj

Ne samo kisik in svež zrak, iz ozračja prihajajo tudi prašni delci. Kar 60 ton prahu vsak dan pade na našo Zemljo. In vse to na različne načine vstopa v domove. Del vnesemo v stanovanje na čevljih, del se prilepi na naša oblačila in jih prinesemo naravnost do spalnice. Tam navadno preživimo tretjino dneva, zato je prav, da je spanec kakovosten. In to zagotovo ni spanje med prašnimi delci, ki nas obkrožajo.

V vzmetnici, pregrinjalu, oblačilih, pod posteljo, pod omaro, v vzglavniku ... Kdaj ste nazadnje obrisali prah nad omaro ali presesali vzmetnico? Če že ne moremo omejiti vdora prahu v stanovanju, mu poskusite preprečiti, da ostaja med vami.

2. Pršice povzročajo alergije

Koliko prahu se na policah nabere med tem, ko ste na dopustu? Veliko. Pa ni nikogar doma. Si lahko predstavljate, da se ga v enem letu v velikem stanovanju nabere kar 18 kilogramov? Ki ga ne odstranjujemo sproti. In tako nastaja raj za pršice.

Samice pršic, ki obožujejo človeško kožo, vsake tri tedne znesejo od 20 do 50 jajčec. Pršica v povprečju živi od 65 do 100 dni, samo v zadnjih petih tednih izleže od 60 do 100 jajčec. Kar pomeni, da v svojem povrečno 10-tedenskem življenju v vaše stanovanje vnese več kot 2.000 delcev, ki onečedijo stanovanje.

Če prahu dodamo odmrlo človeško kožo, živalsko dlako, razpadajoče insekte in hrano, vlakna oblačil, posteljnine in drugih tkanin, trde delce od kuhanja in morebiti še od kajenja, se količine prahu nabirajo prehitro, da bi ji uspeli pravočasno odstranjevati. Takrat vam na pomoč priskoči povsem nov robotski sesalnik iRobot® Roomba® e5.

3. Knjige so magnet za prah

Uživate ob prebiranu knjig, ki vas razveseljujejo na knjižnih policah? Z navdušenjem kupujete nove knjige, še preden prebrete vse stare do konca? Več knjig kot imate na policah, več prahu se vam nabira v stanovanju. S polic jih raje pospravite v omare, kjer bodo zagotovo manj izpostavljene nabiranju prahu, ki vas tako zelo živcira.

Poleg knjig so močan magnet tudi plišaste igračke in plakati, ki jih otroci lepijo po stenah. Že res, da lepšajo njihovo sobo, a jim otežujejo dihanje. Ozrite se naokoli in iz prostora odstranite vse odvečne predmete. Knjižne police pa zaprite in preprečite nabirajne odvečnega prahu.

4. Vsakodnevno sesanje zmanjša možnost alergij

Četudi vsak dan zračite bivalne prostore, je v zraku še vedno veliko prahu, ki vam otežuje dihanje in povrzroča alergije. Tudi tisti, ki alergij nimate, vam vdihavanje zraka, polnega prahu, škoduje.

Koliko preprog imate v stanovanju? Kako pogosto jih sesate? Ostanki hrane in prah tonejo vedno globlje v tkanino, z vsakim korakom na preprogo vnašamo novo in novo umazanijo, ki jo vedno težje odstranimo.

Raziskave kažejo, da bi morali na teden sesati tolikokrat, kolikor ljudi živi v stanovanju. Imate mahne otroke in hišne ljubljenčke? Potem bi morali sesati vsak dan. A ker vam zato zmanjkuje časa, so vakuumski robotski sesalniki tisti, ki vam omogočajo, da aktivirate sesalnik kar iz službe in se domov vrnete v čisto stanovanje. Kjer boste svoj prosti čas lahko aktivno in zdravo izkoristili s svojimi najljubšimi ali pa se brez slabe vesti podaliv naravo.

5. Prah se rad skriva

Prah ni samo tam, kjer ga vidite. Skriva se v krpah, s katerimi čistimo. Čaka vas pod omarami, pod posteljo, v predalih pod posteljo, povsod tam, kjer ga nihče ne opazi. Skriva se v filtrih od klimatskih naprav. Če namreč prahu ne boste brisali, bo le še huje, pa še zbolite lahko. Vedite se, da bo prah vedno našel pot nazaj.

Nov tehnološko dovršen robotski sesalnik iRobot® Roomba® e5 na inovativen način izjemno natančno očisti dom. Vas skrbijo koti, stoli, prepreke, ki jih mora premagati sesalnik? Brez skrbi. Spretno se vrti okoli vseh preprek, ki jih mora premagati, poleg vsega pa odstrani tudi zažrto umazanijo, živalske dlake in zajame kar 99 odstotkov cvetnega prahu, plesni, praha ter mačjih in pasjih alergenov iz vsakega skritega kotička.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri