7 priljubljenih živil, ki jih ne bi smeli uživati, če imate težave z zaprtostjo

7 priljubljenih živil, ki jih ne bi smeli uživati, če imate težave z zaprtostjo (foto: Profimedia) Profimedia
2. 3. 2018

Vas pogosto muči zaprtost? Potem poglejte, katerim (priljubljenim) živilom bi se morali izogibati!

Po podatkih National Institute of Health pod zaprtje uvrščamo manj kot trikratno odvajanje blata tedensko in/ali boleče izločanje manjše, trše količina blata.

Najpomembneje, kaj lahko naredimo, da se zaprtju izognemo, je uravnoteženo prehranjevanje in raznolika prehrana, pravi nutricionistka Leslie Bonci. "Razmišljati moramo o tem, da za svoje črevesje dobro poskrbimo, saj se v nasprotnem primeru tudi mi slabo počutimo," poudarja.

Vlaknine so zanesljiv način, kako ohraniti premikanje v črevesju, a pomembno je, da v prehrano vključimo tudi ogljikove hidrate, ki nase vežejo vodo in zmehčajo blato.

Predvsem pa je pomembno, da v telo vnesemo tudi dovolj tekočine. "Če nekdo jé veliko hrane, ki vsebuje vlaknine in ne pije dovolj tekočine, se lahko situacija še poslabša," svari Boncijeva.

Če imate velikokrat težave z zaprtostjo, je najbolje, da se izogibate naslednjim živilom …

MLEČNI IZDELKI

A samo v primeru, če imate intoleranco na laktozo. Prepričanje, da mlečni izdelki zapirajo, je le mit, pravi Boncijeva. Le tisti, katerih telesa ne morejo procesirati sladkorja v mlečnih izdelkih, so lahko zaradi le-teh zaprti ali pa imajo celo drisko.

Mnogo ljudi ima težave pri prebavljanju laktoze, zato, če veste ali menite, da spadate med njih, se poskušajte mlečnih izdelkov izogibati. Ti vas bodo le napihnili in vam povzročili težave.

OCVRTA HRANA

Kot pravi Boncijeva, tudi veliko maščobe lahko povzroči "blokado" oziroma zaprtje. "

"Navadno hrana, ki ima veliko maščob, nima ravno veliko vlaknin," pravi. "Vsa ta maščoba zato potrebuje več časa, da se premakne iz želodca."

Maščobo telo dolgo časa prebavlja, medtem ko sadje in zelenjava zapustita telo že prej kot v 24-ih urah.

Če ste zaprti, se zato poskušajte izogibati ocvrti hrani, masnim jedem in maslu.

BELA MOKA

Ocvrto hrano pogosto pred cvrtjem povaljamo v moki in čeprav se ogljikovih hidratov (neupravičeno) drži slab sloves, ko govorimo o zaprtju, so za črevesje koristni.

A, kot razlaga Boncijeva, bela moka nima toliko vlaknin, zato lahko imamo ob pogostem uživanju le-te ter pomanjkanju sadja in zelenjave v prehrani prav tako težave z zaprtostjo.

Poskusite s polnozrnatimi ogljikovimi hidrati in takšnimi, ki vsebujejo veliko vlaknin.

(PRAVI) ČAJ

Presenečeni? Boncijeva odsvetuje uživanje čaja med zaprtostjo.

Medtem ko zeliščni čaji nimajo nekega negativnega učinka, pa generični pravi (črni) čaji v filter vrečkah vsebujejo tanine, ki povzročijo trdo blato.

Čaj prav tako pogosto vsebuje kofein in čeprav majhna količina lahko pospeši delovanje prebavnega trakta, pa lahko veliko te snovi telo dehidrira in povzroči nasprotni učinek.

BANANE

Banane so bogate z vlakninami in ogljikovimi hidrati, a Boncijeva priporoča, da se jim v primeru zaprtosti izogibate.

Razlog za to je, da lahko povzročijo, "da telo zadržuje, namesto da bi pospešilo izločanje." To še posebej velja za banane, ki niso dovolj zrele.

(SUHE) MARELICE

Sadje nam navadno nudi dober delež vlaknin, a marelice Boncijeva odsvetuje. Še posebej suhe marelice lahko povzročijo zaprtje, ki jih lahko nehote pojemo preveč, kar pa lahko povzroči tudi preveliko količino zaužitih vlaknin. To pa za naš prebavni trakt spet ni dobro.

RIŽ

Ta priljubljena priloga je še ena izmed živil, ki raje, kot da bi se "premaknila" proti koncu prebavnega trakta, nekaj časa "odsedi".

Medtem ko je zmerno uživanje ogljikovih hidratov seveda dobro, pa (belemu) rižu primanjkuje vlaknin – slednje se pri rjavem ohranijo.

Zato za bolj zdravo črevesje raje izberite nepredelan riž. V nasprotnem primeru, tj. če imate drisko, pa se odločite za belega.

Preberite še: