7 stvari, ki izboljšajo zdravje (pa se tega verjetno sploh ne zavedate)

7 stvari, ki izboljšajo zdravje (pa se tega verjetno sploh ne zavedate) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 7. 2021

Okna, sosedje, zaskrbljenost ... Preveč preprosto, da bi bilo resnično? Toda, če si boste vzeli čas in začeli premišljevati, boste videli, da vse zveni povsem smiselno. 

1. Resnicoljubnost

V nedavni raziskavi Science of Honesty project je avtorica dr. Anita Kelly in soavtorica Lijuan Wang razkrila, da je pri zdravju najpomembnejša odkritost.

Tako je potekala raziskava:

Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini - odkrito skupino in kontrolno skupino.

Odkrita skupina je morala pet tednov vsak dan govoriti samo resnico; ne samo o pomembnih stvareh, temveč tudi o malenkostih, zakaj denimo niso poklicali nazaj ali zakaj so zamudili. Pri čemer so se lahko odločili, da na vprašanja ne bodo odgovorili, kadar pa bodo, pa so morali biti iskreni.

Rezultati? Člani odkrite skupine so v petih tednih v povprečju doživeli sedem bolezenskih znakov manj, kot npr. glavobol, boleče grlo ali slabost.

Rezultati sicer temeljijo na samo 70 ljudeh, a dejstvo je, da je laganje stresno, zato se zdijo resnični - odkritost oz. resnicoljubnost dobro vpliva na zdrajve.

2. Prijazni sosedje

Življenje v soseski, kjer so ljudje med seboj povezani, si zaupajo in si priskočijo na pomoč, izjemno zniža možnost za srčni napad - povezano naj bi bilo s 17 odstotnim tveganjem za srčni napad, tudi če so vključeni tudi drugi dejavniki. 

Ta zaključek je plod štiriletne raziskave, ki je zajela 5000 odraslih (povprečna starost je bila 70 let) – dve tretjini udeležncev je bilo ženskega spola, od tega je bilo 62 odstotkov poročenih.

3. Zmerna zaskrbljenost

Raziskava, ki je zajela okoli 1500 ljudi, je pokazala, da tisti, ki jih pestijo zmerne skrbi, živijo dlje in bolj zdravo.

Zakaj? Howard Friedman in Leslie Martin, avtorja knjige The Longevity Factor v kateri predstavljata omenjeno raziskavo, pišeta, da zato, ker si lahko zamislijo najhujši scenarij, hkrati pa se znajo nanj tudi pripraviti. Poleg tega so taki ljudje tudi manj nagnjeni k nespametnemu tveganju.

Seveda moramo (poleg tega, da si pomagamo z zgoraj omenjenimi nasveti) zdravje graditi tudi na močni podlagi prehrane, telesne vadbe, spanja, odnosov, ki so nam v oporo, ter drugih dobrih navadah, kot denimo čiščenje zob z zobno nitko ter uporabo kreme za sončenje.

4. Povezanost z naravo

Mnoge raziskave so pokazale, da boste ob preživljanju časa v naravi tudi srečnejši, bolj zdravi in manj pod stresom.

Povezanost z naravo prispeva tudi k ohranjanju pozitivnega duševnega zdravja.

Preberite: Kako zdravi narava in kako dolg sprehod si je dobro privoščiti

5. Modra voda

Tudi učinki vode so izjemni – biti v njej, na njej, v njeni bližini oziroma pod njo – pomirja preobremenjen um, telo pa je zaradi nje bolj zdravo. 

O vseh pozitivnih učinkih modrine vode piše W. J Nichols v svoji knjigi Blue mind.

Pomembni pozitivni učinki vključujejo

  • zmanševanje stresa,
  • povečano fizično aktivnost,
  • boljše duševno zdravje,
  • mirnost in
  • pomladitev preobremenjenih možganov.

Že samo zmanjšan stres za seboj potegne ogromno pozitivnih učinkov – manj škode za celotno telo, zmanjšano tveganje za zgodnjo smrt, boljši spomin in izboljšano samoobvladovanje.

Če boste samo gledali v vodo, bo to pozitivno vplivalo na vaše telo, pa tudi za um.

6. Okna na delovnem mestu

V sklopu manjše raziskave so raziskovalci 27 delavcev v pisarnah brez oken primerjali z 22 delavci v pisarnah z okni. Delavci, ki so bili bolj izpostavljeni svetlobi, so bolje in dlje spali, bili so aktivnejši, njihova kvaliteta življenja pa je bila precej boljša kot pri tistih brez oken.

Izpostavljenost svetlobi, še posebej zjutraj, je pozitivno vplivala na razpoloženje, pozornost in metabolizem, ker je svetloba močno sredstvo za uravnavanje bioritma.

7. Zelene rastline

Ko smo že pri delovnem mestu; pisarne, v katerih so uspevale zelene rastline, pri delavcih niso le za 15 odstotkov povečale produktivnosti, temveč so bili ti tudi srečnejši.

Že samo dejstvo, da so lahko pisarno popestrili z zelenjem, je izboljšalo njihovo počutje, počutili so se bolj vključene, poleg tega pa se je izboljšala tudi njihova koncentracija.

Omenjena raziskava je del obsežnejšega raziskovanja, ki nakazuje, da lahko rastline na delovnem mestu znižujejo raven stresa, povečujejo zmožnost koncentracije, izboljšujejo kvaliteto zraka in čustveno plat.

Preverite: 20 sobnih rastlin, ki čistijo zrak