7 znakov, da je vaš GLAVOBOL zaskrbljujoč

7 znakov, da je vaš GLAVOBOL zaskrbljujoč (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2023

Kdaj vaš glavobol nakazuje na resno zdravstveno stanje?

Kakor vsa stanja, ki so povezana z bolečino, je tudi glavobole težko kategorizirati. Glavobol, ki se nekomu zdi nevzdržen, bi se lahko nekomu drugemu zdel blag. Zaradi tega je tudi težko povedati, kdaj glavobol nakazuje na resnejšo bolezensko stanje.

Kdaj je torej glavobol nevaren?

Ko ugotavljate, ali je vaš glavobol lahko nevaren, si pomagajte z naslednjimi znaki.

​Nenaden, intenziven glavobol

Če vas nenadoma začne zelo boleti glava (kot, da bi vas nekdo kar naenkrat udaril), bolečina pa tudi po nekaj minutah ne popusti, je to lahko znak notranje krvavitve. 

Neobičajen glavobol

Včasih je vaš glavobol močnejši, včasih pa je bolj blag. A če je vaš glavobol nenadoma drugačen od vaših običajnih glavobolov, je to prav tako lahko pokazatelj resnih težav.

Pridruženi simptomi

Če glavobol spremljajo tudi druge težave, kot so povišana temperatura, težave s spominom, vrtoglavice ali celo izguba zavesti, je tudi to skrb vzbujajoče. Opazujte svoje telo in po potrebi poiščite zdravniško pomoč.

Bolečina za očesom ali okoli njega

Sploh, če to bolečino spremljajo tudi težave z vidom, lahko gre za akutni glavkom, ki lahko povzroči slepoto. 

Bolečina v sencih

Še posebej, če ste starejši od 50. let, je bolečina v sencih lahko znak stanja, ki mu pravimo artiritis temporalis - stanja, pri katerem se arterije v sencih vnamejo. Pogosti znaki so tudi zamegljen vid ali povišana temperatura.

Udarec v kombinaciji z zdravili za redčenje krvi

Če se udarite v glavo in jemljete zdravila za redčenje krvi, bi lahko glavobol pomenil hematom ali nekakšno počasno krvavitev v možganih. V tem primeru se nemudoma posvetujte z zdravnikom.

Tudi drugi imajo glavobol

Če tudi drugi okoli vas v enakem prostoru občutijo glavobol, je to lahko znak zastrupitve s  CO₂. V tem primeru je ključno, da prostore dobro prezračite in se vanje ne vračate, dokler se ne prepričate, da ni uhajanja CO₂.