Ali so kolobarji okoli oči nevarni?

6. 4. 2016

Večina podočnjake oz. kolobarje okoli oči povezuje z neprespano nočjo, a v resnici ta nima neposrednega vpliva na razvoj le-teh. Razlogov zanje je veliko, vsekakor pa nas naredijo na pogled zelo utrujene. Pa so tudi nevarni za zdravje?

V nekaterih družinah je veliko članov nagnjenih k pojavu kolobarjev okrog oči. Tanek sloj kože se namreč tudi deduje. Obarvanje nastane zaradi presevajočih ven. Vendar pa to ni bolezensko stanje. Kogar motijo, si lahko kolobarje zakrije z ličili.

Kolobarji so pogost pojav tudi po prekrokani noči. Alkohol, cigarete in pomanjkanje spanca – vse to pušča sledi. Žilice okoli oči otečejo in se pokažejo skozi kožo. Telo ponoči preprosto ni imelo dovolj časa, da bi se regeneriralo in razgradilo strupene snovi.

Prva pomoč: popijte čim več vode in na oči položite nekaj hladnega, na primer jedilno žlico. Oteklina se bo hitro zmanjšala.

Tudi alergije so možni povzročitelj

Pojav kolobarjev okrog oči lahko povzroča tudi alergija na pelode, prah ali živalsko dlako. Srbenje in z njim povezano drgnjenje oči okrepita otekline. Pomagajo antialergiki.

Oči lahko draži tudi dolgotrajno strmenje v računalnik ali televizijski sprejemnik. Postanejo suhe in okoli njih nastanejo sence. Težave preprečujejo in blažijo pogosti odmori ter umetne solze, ki jih dobite v lekarni. Če se je že razvilo vnetje očesne veznice, je nujen obisk pri okulistu.

Poskusite vajo za sproščanje oči

Včasih so nadležne sence tudi posledica staranja kože. Za svež videz lahko poskrbi tretma s hialuronsko kislino.

Pogost povzročitelj je tudi pomanjkanje cinka, železa in C-vitamina. Priporočamo krvni test pri osebnem zdravniku. Prazne zaloge v tem primeru napolnite z ustreznimi izdelki iz lekarne in uravnoteženo prehrano, bogato z vitalnimi snovmi.

Preverite: Kako se opremiti z dovoljšnjo količino zdravih kovin?

Redko so krive resne bolezni

Če ste izključili vse te možnosti, bo potreben temeljit pregled.

Redki, a možni vzroki za kolobarje so

  • bolezni ščitnice,
  • srca,
  • jeter ali pa
  • težave z ledvicami.

V tem primeru je treba pozdraviti bolezen.