Brokoli in gorčica - naravno 'zdravilo' proti raku

Brokoli in gorčica - naravno 'zdravilo' proti raku (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 4. 2013

Vam okus brokolija ni najljubši? Potem pri pripravi obvezno uporabite gorčico. S tem ne boste le izboljšali okusa, temveč 'ustvarili' enega najmočnejših borcev proti raku.

Bogastvo vitaminov, mineralov in vlaknin brokoli uvršča med kralja zelenjave. Je bogat vir železa, magnezija, kalcija, vitamina A in vitamina B2 ter vlaknin. Vsebuje tudi veliko vitamina C, zato je dober zaščitnik pred prehladnimi obolenji.

Njegove lastnosti so izjemne – poleg tega, da krepi imunski sistem, deluje tudi protistresno in pomaga pri težavah s spanjem, ohranja zdravje oči, izboljša prebavo, ureja krvni tlak, krepi srce in ožilje, med najbolj poznanim lastnostmi pa je zagotovo ta, da zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

V brokoliju je namreč 'zapakiran' glukorafanin, ki se lahko pretovori v sulforafan, sestavino, ki dokazano deluje proti raku.

In potem se pojavi težava

Za pretvorbo in s tem tudi absorpcijo telo potrebuje encim mirozinaza, ki pa se s kuhanjem uniči - vse dobre lastnosti brokolija se namreč zelo zmanjšajo pri vrenju več kot 10 minut.

Bi jedli na pol kuhan brokoli?

Na srečo obstajajo rešitve.

Na voljo je ekstrakt iz brokolijevih brstov v obliki tablet. Tudi te vsebujejo sulforafan in raziskovalci iz Univerze v Illinoisu so dokazali, da ekstrakt, skupaj s 40 grami kuhanega brokolija prav tako učinkovito zviša raven sulforafana v krvi.

Zdravilne učinkovine kuhanega brokolija se povečajo tudi, če ga kombiniramo z zelenjavo, ki prav tako vsebujejo encim mirozinaza. Med slednje sodijo npr. zelje, redkev, ohrovt, brstični ohrovt, koleraba, vodna kreša...

In tretja možnost – mešanica brokolija, surove zelenjave in gorčice. Gorčici daje pikanten okus prav encim mirozinaza, ki je sicer odgovoren za nastanek sulforafana in indolina, dveh sestavin, ki pomagata jetrom uničiti kancerogene in druge toksine.

Raziskovalci pravijo, da 3 do 5 obrokov tedensko zmanjša tveganje za nastanek raka prostate za 40 odstotkov.

Namesto gorčice lahko uporabimo tudi hren ali wasabi.

Viri:

  • Jenna M. Cramer, Margarita Teran-Garcia, Elizabeth H. Jeffery (2012). Enhancing sulforaphane absorption and excretion in healthy men through the combined consumption of fresh broccoli sprouts and a glucoraphanin-rich powder. British Journal of Nutrition, pp 1333-1338. doi:10.1017/S0007114511004429.
  • Dr. Srdan V. Bavdek (2011). Nekatere vrtnine in njih zdravilne učinkovine. Založba SIB, d.o.o., Cerklje.
  • Spicing Up Broccoli Boosts its Cancer-fighting Power (2011).

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri