Čas je za temeljito čiščenje steklenice za vodo – ker je zelo verjetno ne čistite dovolj pogosto

Čas je za temeljito čiščenje steklenice za vodo – ker je zelo verjetno ne čistite dovolj pogosto (foto: Kate Joie |Unsplash) Kate Joie |Unsplash
23. 5. 2021

Ste že kdaj zaznali nenavaden vonj, ko ste pili iz steklenice? Ja, predolgo ste odlašali s čiščenjem. Poiskali smo nasvete za temeljito čiščenje in preverili, kako pogosto bi steklenico pravzaprav morali čistiti.

Bravo, če že uporabljate steklenico za večkratno uporabo. Dobro za okolje in dobro za vaše zdravje. No … Zadnje le, če jo redno čistite in pravilno vzdržujete. Če vam je pri tem spodletelo, potem ste zelo verjetno izpostavljeni številnim bakterijam.

Profimedia
Ne glede na to, iz kakšnega materiala je vaša priljubljena steklenica za vodo, ki vas ohranja hidrirane kjerkoli že ste, je pomembno, da jo redno in temeljito operete – VSAK DAN!
Zdaj pa povsem iskreno:

Kolikokrat na dan pomislite, da je čas za 'generalno' čiščenje steklenice? Zelo verjetno pozabite na to takoj, ko spijete zadnji požirek vode. Nato pa steklenico le na hitro izplaknete in znova napolnite s svežo vodo.

Toda vlažno in po možnosti toplo okolje, kot je v steklenici za vodo, je idealno za klice. In te se razmnožujejo zelo hitro.

Seveda si nihče ne želi piti vode obogatene s klicami. Zato naj vam naslednje metode pridejo v navado. No, vsaj tista, ki vam najbolj ustreza.

Pet minut za temeljito čiščenje steklenice za vodo

PRIPRAVITE:

  • sredstvo za pomivanje posode,
  • čisto krpo ali papirnate brisačke,
  • toplo priporočamo tudi posebno krtačko za čiščenje steklenic in pa manjšo krtačko za čiščenje slamic, če imate tudi te za večkratno uporabo.

Neobvezno: kis, vodikov peroksid - 3 odstotna dermalna raztopina, tablete za čiščenje steklenic.

1.

Dnevno čiščenje:

Steklenico operite vsaj enkrat na dan. Napolnite jo z vodo in kanite malo sredstva za pomivanje posode. Nato jo s krtačko dobro zdrgnite – ne pozabite na dno in robove ter vrat steklenice in pokrovček. Dobro sperite.

Steklenico vedno popolnoma osušite s čisto krpo ali papirnato brisačko.

Če boste steklenico sušili na zraku, denimo čez noč, ne pozabite odviti pokrovčka, sicer bo v steklenici »ujeta« vlaga ustvarila idealno okolje za klice.

Nekaj več pozornosti bodo potrebovale steklenice, ki se odpirajo s potegom in tiste, ki imajo pokrov s slamico – za čiščenje težko dostopnih delov je najbolje uporabiti majhno krtačko (kot za slamice). Nato prav tako dobro izperite in poskrbite, da se popolnoma posušijo.

2.

Pomivalni stroj:

Večino steklenic je mogoče oprati tudi v pomivalnem stroju. Če imate takšno, jo postavite v zgornjo košaro in izberite program z najvišjo temperaturo vode in s sušenjem.

Ikhsan Sugiarto | Unsplash

3.

Če ste že zaznali neprijeten vonj:

Ali ste opazili, da je steklenica znotraj motna, vonj pa tudi po običajnem čiščenju ne izgine?

Steklenico ste verjetno predolgo zanemarjali, zato bo potrebno temeljitejše čiščenje oz. razkuževanje.

Steklenico operite s sredstvom za pomivanje posode ter sperite z vročo vodo. Ali jo operite v pomivalnem stroju.

Nato v stekleničko vlijte ¼ skodelice vodikovega peroksida in tesno zaprite. Močno pretresite. Belilo lahko pustite stati 5 do 15 minut. Nato steklenico ponovno dobro sperite z vodo, dokler vonj po belilu ne izgine. Steklenička bi morala biti svetleče čista.

Če vam ideja o razkužilu ni všeč, lahko uporabite beli kis, ki je prav tako odlično čistilo, ki tudi dezinficira.

Steklenico do polovice napolnite s kisom, nato do vrha s hladno vodo. Zaprite, dobro pretresite in pustite stati 10 do 15 minut ali čez noč. Nato dobro sperite ali operite v pomivalnem stroju.

4.

Čiščenje steklenice brez krtačke:

Uporabite lahko tableto za čiščenje steklenic. Sledite navodilom na embalaži.

5.

Ne pozabite na pokrovček:

Vedno dobro zdrgnite in sperite tudi pokrovček. Prav tako uporabite malo sredstva za pomivanje posode in toplo vodo.

Če je steklenica sestavljena iz več delov (denimo gumijasta zaščita), jih pred čiščenjem ločite in tudi te dele dobro operite.

6.

Čiščenje slamic:

Če imate slamico za večkratno porabo, potem zagotovo velja investirati v posebno krtačko. Slamico dobro zdrgnite z mešanico tople vode in sredstva za pomivanje posode ter nato tudi dobro sperite.

Večina strokovnjakov se sicer strinja, da je dovolj vsakodnevno čiščenje z vodo in sredstvom za pomivanje posode ali v pomivalnem stroju. Vsakodnevno razkuževanje ni potrebno.

Preverite še: Kako pogosto bi morali umivati, čistiti in prati rjuhe, modrčke, lase ...?

Kate Joie |Unsplash

Viri: www.realsimple.com, health.com, fsns.com, NIJZ