Če na vaših nohtih opazite te znake, se posvetujte z zdravnikom

Če na vaših nohtih opazite te znake, se posvetujte z zdravnikom (foto: Profimedia) Profimedia
12. 4. 2022

Morda že veste, da je glavni sestavni del nohtov beljakovinska snov, ki ji pravimo keratin. Keratin je tudi glavni sestavni del las. 

Toda nohti so najprej žive celice. »Skrivajo« se za obnohtno kožico, tik pod kožo. Ta žepek mesa se poveže s krvnimi žilami, ki noht oskrbujejo s hranili, ki jih potrebuje za tvorbo novih celic. 

In nohti lahko omogočajo tudi vpogled v naše zdravje. 

Zlasti en znak, ki je na nohtih dobro opazen, lahko kaže na eno od več avtoimunskih stanj. Če to opazite, velja razmisliti o pogovoru z zdravnikom, da se prepričate, kakšen je v resnici vzrok. Lahko gre sicer tudi za poškodbo nohta. 

Profimedia
Če na nohtih opazite vdolbinice oz. udrtinice in majhne luknjice, ki so videti, kot da bi jih napikali z drobnim žebljem, gre lahko za eno od sedmih težav z nohti, ki jih, kot pišejo na spletni strani klinike Mayo, ne smete spregledati.

Njihovi strokovnjaki ugotavljajo, da so vdolbinice pogosto posledica avtoimunskih motenj, kot so psoriaza, vnetni artritis in bolezni vezivnega tkiva, kot sta Reiterjev sindrom in alopecija areata - avtoimunska bolezen, ki povzroča izpadanje las.

Takšno brazdanje nohtov je še posebej pogosto v primerih psoriateičnega artritisa, pravijo še strokovnjaki. Prizadeti so lahko nohti na rokah in na nogah, prizadene lahko en noht ali vseh dvajset.

Nohti z vdolbinicami in luknjicami torej niso nujno le kozmetična težava, lahko so znak večje težave - zato je pogovor z zdravnikom vsekakor priporočljiv.

Glede na široko paleto možnih stanj in razlogov, povezanih s tem specifičnim simptomom, pa je pomembno tudi, da omenite celoten nabor simptomov, tudi, če se zdijo nepovezani. Morda ste poleg sprememb na nohtih opazili izpadanje las ali kožne spremembe.

Viri:
Finger Nail Pitting in Psoriasis and its Relation with Different Variables
6 Things Your Nails Say About Your Health
www.livescience.com
7 fingernail problems not to ignore, www.mayoclinic.org

Vsebina je zgolj informativnega značaja, namenjena splošnemu informiranju in ne more nadomestiti strokovne osebe.  Za zdravniško pomoč se obrnite na osebnega zdravnika ali drugo strokovno osebo ozirom ustanovo. Vsebine se lahko spreminjajo oziroma lahko zastarijo. Uporabniki uporabljajo informacije na lastno odgovornost.