Je vaše srce v nevarnosti? Če TEGA NE zmorete storiti v 90 sekundah, je čas za pogovor z zdravnikom! (raziskava)

Je vaše srce v nevarnosti? Če TEGA NE zmorete storiti v 90 sekundah, je čas za pogovor z zdravnikom! (raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 5. 2022

Test, ki pove veliko o zdravju srca, pravijo strokovnjaki.

Vsako leto zaradi bolezni srca in ožilja izgubimo mnogo preveč dragocenih življenj, opozarja stroka. In mnogo teh smrti bi zdravniki lahko preprečili, če bi bili ljudje bolj osveščeni in če bi bili pozorni na simptome, da bi jih lahko začeli pravočasno zdraviti.

Spremljanje zdravja srca je pomembno v vseh obdobjih življenja – s starostjo to postaja le še pomembnejše.

Nadaljujte z branjem in preverite, kako lahko z dokaj preprostim testom preverite zdravje svojega srca.
Profimedia

Raziskava, ki je bila decembra 2020 predstavljena na znanstvenem kongresu evropskega združenja za kardiologijo (ESC), je pokazala, da lahko zdravje srca med drugim preverimo tudi z dokaj preprostim testom doma – za to potrebujemo le uro in nekaj stopnic.

»Test s stopnicami je enostaven način za preverjanje zdravja srca,« je povedal dr. Jesús Peteiro, avtor študije in kardiolog. »Če vam vzpon po štirih nizih stopnic vzame več kot minuto in pol, je vaše zdravje pod optimalnim in dobro bi se bilo posvetovati z zdravnikom.«

Študija je vključevala 165 simptomatskih bolnikov, ki jim je bil predpisan test z vadbo zaradi znane bolezni koronarnih arterija ali suma nanjo. Udeleženci so hodili ali tekli na tekalni stezi, postopoma povečevali intenzivnost in tako do točke izčrpanosti.

Pri tem so merili metabolni ekvivalent (MET) – gre za enoto, ki se uporablja za ocenjevanje porabe kisika med telesno dejavnostjo, pri čemer se 1 MET opredeljuje kot poraba energije (kisika) pri sedenju.

Po 15 do 20 minutnem počitku, so prosili sodelujoče naj se povzpnejo po 60 stopnicah z dokaj hitrim tempom (vendar ne tako, da bi tekli) ne da bi se ustavili, pri čemer so raziskovalci beležili čas, ki so ga porabili za vzpon.

Nato so analizirali razmerje med metabolnimi ekvivalenti, doseženimi pri testni vadbi in časom, ki so ga porabili, da so se povzpeli po štirih nizih stopnic.

Bolniki, ki so za vzpon po stopnicah porabili manj kot 40–45 sekund, so dosegli več kot 9–10 metabolnih ekvivalentov (MET). Predhodne študije so pokazale, da je doseženih 10 metabolnih ekvivalentov med vadbenim testom povezanih z nizko umrljivostjo (1 % ali manj na leto ali 10 % v desetih letih).

Bolniki, ki so za vzpon potrebovali minuto in pol ali dlje, so dosegli manj kot 8 metabolnih ekvivalentov – stopnja, ki je povezana z višjo umrljivostjo (2–4 % na leto ali 30 % v desetih letih).

Raziskovalci so med preizkusom na tekalni stezi ustvarili tudi slike srca, da bi ocenili njegovo delovanje med vadbo – če je delovanje srca normalno, to kaže na majhno verjetnost koronarne bolezni. Ugotovitve so nato primerjali z rezultati vzpona po stopnicah.

Pri približno 58 % bolnikih, ki so za vzpon potrebovali več kot minuto in pol, so med pregledom na tekalni stezi zaznali nenormalno delovanje srca. In le pri 32 % tistih, ki so se po stopnicah povzpeli v manj kot minuti, so med pregledom na tekalni stezi zaznali nenormalno delovanje srca.

Dr. Peterio je opozoril, da bi bila povezava med časom za vzpon po stopnicah in metabolnim ekvivalentom podobna tudi pri splošni populaciji. Medtem ko bi bil rezultat pri stopnji umrljivosti  glede na delovanje srca verjetno ugodnejši kot pri bolnikih s simptomi in sumom na bolezen ali s potrjeno boleznijo koronarnih arterij.

Vir: Test your heart health by climbing stairs
To seveda ne pomeni, da je odslej vse, kar morate početi, merjenje časa, ki ga porabite za hojo po stopnicah.

Srce kljub vsemu v življenju prečrpa za pol Bohinjskega jezera krvi, žil pa imamo v telesu toliko, da bi z njimi lahko trikrat obkrožili ekvator, če bi jih postavili eno za drugo.

Zato si srce in ožilje zaslužita vso našo pozornost – poleg zdravega življenjskega sloga ne oklevajte tudi z rednimi pregledi.
Preberite še.