Če to počnete 30 minut na dan, zmanjšate tveganje za demenco (pravi študija)

Če to počnete 30 minut na dan, zmanjšate tveganje za demenco (pravi študija) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2022

Ugotovljeno je bilo, da lahko ta preprosta naloga izboljša spomin in ohranja kognitivne sposobnosti pri starejši odraslih.

V Sloveniji je obolelih že več kot 32.000 oseb, v Evropi 10 milijonov, na svetu pa že več kot 49 milijonov. Število obolelih iz leta v leto narašča, do leta 2040 naj bi se v Evropi in ZDA podvojilo, navajajo na strani www.spomincica.si. A le vsaka četrta oseba z demenco dobi pravo diagnozo.

In s staranjem se tveganje za razvoj znakov demence hitro povečuje.

Na srečo vse več raziskav osvetljuje pomembne korake, kako lahko vplivamo na bolezenski proces, ki vodi v demenco, ga upočasnimo ali se mu celo izognemo ...

V eni nedavnih študij so raziskovalci ugotovili, da bi lahko izvajanje preproste naloge 30 minut na dan znatno zmanjšalo tveganje za pojav demence pri starejših odraslih.

V nadaljevanju povzemamo potek in rezultat te zanimive študije …
Profimedia

Avtorji študije, objavljene v publikaciji Behavioural Brain Research, so zbrali udeležence, stare med 60 in 80 let, da bi testirali, kako lahko igranje videoiger v 3D okolju vplivajo na spomin in kognitivno zdravje. Raziskovalci so predpostavljali, da bi lahko imelo igranje v 3D okolju več koristi kot igranje dvodimenzionalne igre, kot je denimo pasjansa. V raziskavo so vključili tudi dinamične igre, kot so Angry Birds.

Sodelujoči so določeno igro igrali vsak dan od 30 do 45 minut skupaj štiri tedne. Raziskovalci so v času eksperimenta oz. raziskave opravljali teste spomina in nato še štiri tedne po zaključku eksperimenta.

Rezultati?  

Profimedia

Na začetku eksperimenta pri spominu med sodelujočimi ni bilo odstopanj, dva tedna igranja iger Super Mario 3D World ali Angry Birds sta privedla do izboljšanja spoznavnih procesov pri udeležencih, ki sta jim bili dodeljeni ti dve igri.

Poleg tega so pri tistih, ki jim je bila dodeljena igra Super Mario 3D, v naslednjih dveh tednih opazili dodatne izboljšave spoznavnih sposobnosti in spominskih funkcij v primerjavi s tistimi, ki jim je bila dodeljena igra pasjanse.

Pri tistih, ki jim je bila dodeljena igra Angry Brds, pa v drugih dveh tednih niso videli nadaljnjega napredka. Rezultati so pokazali, da pozitiven vpliv lahko traja do štiri tedne po zaključku.

Avtorji raziskave so zaključili, da bi igranje video iger v 3D okolju lahko bil preprost način za pomoč pri upočasnjevanju upada spomina. In menijo, da bi bila lahko ta izkušnja koristna v katerikoli starosti, še posebej naj bi pomagala tistim, ki so vezani na dom ali se fizično ne morejo odpraviti ven.

Vir: Enriching hippocampal memory function in older adults through video games, Gregory D. Clemenson, Shauna M. Stark, Samantha M. Rutledge, and Craig E.L. Stark
Preberite še: