25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Delovanje ledvic je lahko pokazatelj bolezni srca

Delovanje ledvic je lahko pokazatelj bolezni srca (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2015

Nova raziskava Univerze Johns Hopkins pravi, da je lahko delovanje ledvic boljši pokazatelj bolezni srca kot pa krvni tlak ali raven holesterola.

Podatki več kot 637.000 udeležencev brez bolezni srca so pokazali, da sta dva preprosta testa natančneje predvidela potencialno tveganje za odpoved srca kot pa običajni markerji.

Prvi test je v krvi pregledal raven kreatinina, stranskega produkta mišic. Njegova prisotnost je pokazala, če ledvice z dovoljšno mero to snov filtrirajo in izločajo. Drugi test pa je meril raven albumina v urinu, kar kaže na to, kakšno količino te beljakovine ledvice izločijo. Če je raven visoka, je to jasen pokazatelj, da gre za okvaro ledvic, pa tudi za okvaro žil v celem telesu, zaradi česar lahko tudi predvidimo težave s srcem.

„Čeprav ledvice in srce anatomsko gledano ne ležijo skupaj, so ključni pri kroženju krvi," pravi vodilni raziskovalec, dr. Kunihiro Matsushita. „Srce kri črpa, ledvice pa jo prečiščujejo. Zato lahko abnormalno delovanje enega organa ovira normalni pretok krvi in tako vpliva na drug organ. Zmanjšano delovanje ledvic lahko npr. povzroči preveliko količino tekočine, s tem pa se tveganje za odpoved srca poveča."

Ker te funkcije organov tako tesno sodelujejo, so lahko boleznim srca in ledvic skupni mnogi dejavniki, npr. diabetes, visok krvni tlak, kajenje in celo staranje. Zato mnogi zdravniki že opravljajo omenjena testa pri moških, pri katerih se ti dejavniki tveganja pojavljajo.

A tudi, če nimate visokega krvnega tlaka, diabetesa ali drugih skupnih dejavnikov tveganja, se lahko odpoved ledvic oziroma dedne bolezni ledvic pojavljajo v družinski zgodovini. Če je pri vas tako, vsekakor zaprosite svojega zdravnika za test, ki bo ocenil stanje vaših ledvic.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri