GROZLJIVO: TO se zgodi z vašimi možgani, če ponoči preverjate telefon

uporaba mobilnega telefona pred spanjem pomeni slabši spanec (foto: Profimedia) Profimedia
29. 1. 2023

To je rutina pred spanjem za mnoge od nas: skočimo v pižamo, ugasnemo luči, se uležemo v posteljo in nato ... Vzamemo v roke mobilni telefon. Vsi se lahko v tem prepoznamo. In hej, med branjem tega članka, mogoče počnete ravno to.

Ker pa ste že tukaj, lahko tudi vsrkate to uporabno znanje - da se boste jutri zbudili bolj spočiti in polni energije!

Ves dan hranimo svoje možgane z informacijami, zato bi morali, ko pride čas, da jih izklopimo, storiti isto s svojimi telefoni. Številne študije so pokazale, da uporaba telefona pred spanjem škoduje vašemu splošnemu zdravju. Poglejmo torej, kako uporaba telefona pred spanjem škodi našemu zdravju. 

Modra svetloba je škodljiva za oči.

Modra svetloba, ki jo oddaja zaslon vašega mobilnega telefona, omejuje proizvodnjo melatonina, hormona, ki nadzoruje vaš cikel spanja in budnosti (ali cirkadiani ritem). Zaradi tega je naslednji dan še težje zaspati in se zbuditi. Zdi se, da je cirkadiani ritem še posebej občutljiv na modro svetlobo, saj ima kratko valovno dolžino. Študije tudi kažejo, da lahko izpostavljenost modri svetlobi povzroči poškodbe mrežnice.

Modra svetloba z mobitela in ostalih elektronskih naprav škodi vašemu spancu. Profimedia

Modra svetloba z mobitela in ostalih elektronskih naprav škodi vašemu spancu.

Kako uporaba telefona vpliva na kakovost spanja?

Dr. Dan Siegel, klinični profesor psihiatrije z Medicinske fakultete UCLA, je za Business Insider pojasnil, kako škodljivi so lahko učinki interakcije z našimi telefoni, tablicami ali računalniškimi zasloni, tik preden gremo spat.

Namesto tega je veliko bolje, da pred spanjem preberete kakšno poglavje v knjigi. V bistvu, ko tik pred spanjem zremo v svoje zaslone, dejansko vsrkamo "tok fotonov" - ki našim možganom sporočajo, da želimo ostati budni. 

Sicer, ko je čas za spanje, naši možgani naravno izločajo melatonin, ki nam omogoča, da se umirimo, vendar nam tok fotonov to preprečuje. To je verjetno razlog, zakaj se kakšno uro premetavate in obračate, preden lahko končno zaspite.

Zaradi gledanja v telefon tik pred spanjem nismo naslednji dan le utrujeni. Če ostanemo budni, ne dovolimo našim dragocenim nevronom, da bi počivali, prav tako pa preprečimo, da bi podporne 'glialne' celice očistile toksine, ki so jih naši nevroni oddajali čez dan. To je še toliko bolj škodljivo za majhne otroke, katerih možgani se šele razvijajo. 

Ena od raziskav je tudi pokazala, da več časa kot brskate po telefonu pred spanjem, slabša bo kakovost vašega spanca. Poleg tega bo to vplivalo na to, kako dolgo boste sploh potrebovali, da zaspite. Torej odložimo telefone, ugasnimo iPade in začnimo poslušati znanost. Se strinjate?

Sledijo konkretnejša priporočila za pripravo na spanje

Elektronskih naprav ne uporabljajte vsaj pol ure pred spanjem. National Sleep Foundation priporoča, da prenehate uporabljati elektronske naprave, kot je mobilni telefon, vsaj 30 minut pred spanjem.

Namesto tega vzemite knjigo, ki je bila spravljena na nočni omarici, in začnite brati pred spanjem. Hitro boste lahko opazili, koliko hitreje boste zaspali in kako bolje se boste počutili naslednji dan.

Medtem, ko spite, naj bo mobilni telefon v drugem prostoru. Če telefon postavite v kuhinjo, kopalnico ali celo v klet, da se napolni čez noč, vas bo to odvrnilo od preverjanja telefona ponoči. Če vas skrbi, da bi lahko v nujnih primerih zamudili klic, ga nastavite tako, da zvoni le, ko kličejo določeni ljudje, vendar ga vseeno postavite zunaj postelje in izven dosega – za vsak primer, če vas zamika.

Viri:

  • sclhealth.org
  • Cosmopolitan.com