Hitra ublažitev nadležnega srbenja

16. 8. 2010

Vse več žensk je zaradi obremenitev doma in v službi pod stalnim stresom. Na srečo se ga da z nekaj spremembami omiliti in okrepiti srce.

Stalno praskanje zaradi srbenja vodi v začarani krog. Kar naj bi končalo srbenje, izloča snovi, ki ga vedno znova povzročajo. Poleg tega se lahko spraskana koža hitro vname – in tako še bolj srbi.

Prva pomoč pri akutnih napadih:

  • kožo namažite z izdelkom, ki blaži srbenje in vsebuje na primer mentol, kafro ali ureo. Preparat hranite v hladilniku, da bo imel še dodaten hladilni učinek.
  • blažilno deluje tudi obkladek, ki ga potopite v črni čaj.
  • Od praskanja vas lahko odvrne kakšno opravilo z rokami, lahko pa poskusite praskati blazino namesto kože.
  • akutno praskanje pomagajo preprečiti tudi sprostilne vaje.
  • če res ne gre drugače: namesto da se praskate, kožo raje nežno drgnite ali pa trkajte nanjo.

Premagajte kronično srbenje

Najpogostejša vzroka za srbenje sta kožni bolezni, kot sta denimo nevrodermitis in luskavica. Srbenje pa je lahko opozorilni signal za notranja obolenja, na primer hepatitis B ali C, obolenja ledvic in ščitnice, lahko pa je posledica pomanjkanja železa ali znak za obolenje živčnega sistema.

Za srbenje, ki traja dlje kot šest tednov in tako velja za kronično, je treba poiskati natančen vzrok. Ko se pozdravi osnovna bolezen, tudi srbenje izgine.

Včasih pa je srbenje, poleg bolečin v trebuhu, tudi simptom za netoleranco na laktozo. V tem primeru uživajte živila brez laktoze in težave bodo izginile.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Značke: pomoč srbenje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri