Kako izboljšati osredotočenost in spomin

Kako izboljšati osredotočenost in spomin (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2022

Do 60 leta več kot polovico odraslih skrbi glede spomina. Vendar manjši spodrsljaji, ki se pojavijo, običajno niso znak resnih težav, kot je Alzheimerjeva bolezen, temveč posledica normalnih sprememb v strukturi in delovanju možganov.

Staranje prinaša velike in raznovrstne spremembe na številna področja življenja. Do sprememb pride tudi v razmišljanju in pomnjenju. Morda boste opazili, da se vse težje osredotočite in ohranite pozornost ali da težje absorbirate informacije.

Ta upočasnitev v procesiranju lahko vodi do zastoja informacij, ki vstopajo v kratkoročen spomin, kar zmanjša količino informacij, ki prehajajo v dolgoročni spomin.

Vendar obstaja nekaj strategij, ki lahko pomagajo izboljšati osredotočenost in sposobnost spremljanja informacij:

1. Ko se nekdo pogovarja z vami, vzpostavite in držite očesni kontakt z osebo in pozorno poslušajte. Če ste karkoli preslišali ali slabo razumeli, prosite osebo, naj ponovi ali naj govori počasneje.

2. Parafrazirajte povedano, da se prepričate, da ste pravilno razumeli in da podprete informacije.

3. Če opazite, da postanete med pogovorom hitro raztreseni, se poskusite z osebo srečati v tihem in mirnem okolju. Predlagate lahko, na primer, srečanje doma ali v mirni kavarni, namesto v hrupni restavraciji. Če se z osebo srečate zunaj, izberite mizo blizu stene. Vaš sogovornik naj sedi s hrbtom obrnjen proti steni. Če boste vi sedeli nasproti njega, se boste lažje osredotočili nanj in na pogovor, ne da bi vašo pozornost motili drugi gostje in okolica.

4. Sposobnost osredotočanja lahko tudi izboljšate, in sicer tako, da počnete eno stvar naenkrat. Poskusite se izogniti motnjam. Primer: če vam nekdo zastavi vprašanje, medtem ko vi berete, osebo prosite, ali lahko počaka dokler ne končate. Prav tako ne odgovarjajte na telefon, dokler ne končate opravila, ki ga tisti trenutek delate.  

Viri: www.health.harvard.edu