Kako prepoznati melanom - najnevarnejšo obliko kožnega raka?

Kako prepoznati melanom - najnevarnejšo obliko kožnega raka? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 5. 2022

Najnevarnejša oblika kožnega raka v zadnjih letih narašča. Razkrivamo, kako melanom prepoznati in zakaj je zgodnje ukrepanje ključno.

Melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, pojavnost pa v zadnjih letih narašča. Gre za znamenje, ki se sčasoma spreminja in se lahko razširi v notranjost telesa. Ravno zaradi tega je ključno, da melanom čimprej prepoznamo in ustrezno ukrepamo.

Na instagram profilu @skinology.si so na voljo vse osnovne informacije, ki jih o melanomu moramo vedeti. Preverite, kako melanom izgleda, kateri so dejavniki tveganja ter na katera znamenja morate biti še posebej pozorni.

Kaj je melanom?

Z izrazom melanom imenujemo najnevarnejšo obliko kožnega raka. Pojavi se kot znamenje, ki se sčasoma spreminja: oblika, velikost, barva... Večinoma nastane kot novo znamenje, manj kot tretjina melanomov pa nastane na že obstoječem znamenju. Pri ženskah se najpogosteje pojavi na nogah, pri moških pa na trupu.

Največja težava melanoma je, da se ta lahko razširi v notranjost telesa. Zaradi tega je ključno zgodnje prepoznavanje in ustrezna obravnava. S pravočasnim odkritjem je melanom možno pozdraviti, v nasprotnem primeru pa lahko zaradi melanoma pride tudi do smrti.

Zakaj pride do melanoma?

Melanom se lahko pojavi pri vsakemu posamezniku, ne glede na starost in spol. Vzroki za nastanek so večinoma multifaktorski: tip polti, UV sevanje, število melanocitnih nevusov in genetična občutljivost.

Povečano tveganje za nastanek kožnega raka imajo:

  • Osebe, ki so v preteklosti imele melanom ali pa ga je imela oseba v njihovi ožji družini;
  • svetlopolti in svetlolasi ljudje;
  • osebe, ki imajo več kot 50 znamenj;
  • osebe, ki so bile v življenju pogosto opečene;
  • osebe, ki so pogosto obiskovale solarij.
Kako melanom prepoznati?

Za zgodnje odkrivanje melanoma je ključno samopregledovanje. Sploh pri ljudeh, ki imajo veliko znamenj pa se priporočajo tudi redni pregledi pri dermatologu.

Ko pregledujete svoja znamenja, si pomagajte s pravilom ABCDE:

  • A (Asymetry): Znamenje je nesimetrično
  • B (Border): Znamenje je neostro omejeno
  • C (Color): Znamenje je večbarvno (črna, rdeča, modra, rjava)
  • D (Diameter): znamenje je večje od 6 mm
  • E (Evolution): znamenje se spreminja in raste

V primeru, da opazite nenavadno znamenje na svoji koži, se posvetujte s strokovnjakom.

Poleg samopregledovanja pa ne pozabite tudi na zaščito pred soncem. Izogibajte se sončenju ob urah, ko je sonce najmočnejše, sploh poleti pa svojo kožo redno mažite s kremo z UV  zaščito.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Skinology.si (@skinology.si)