25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako preprečiti alergijo na sonce?

16. 7. 2009

Če bodo vašo kožo poleti prekrili rdečkasti madeži in drobni srbeči mozoljčki, imate polimorfno fotodermatozo, za katero naj bi trpelo 30 odstotkov mladih žensk. Preberite, kako se ji lahko izognete.

Medicinsko zdravljenje

Ko se alergija na sonce pojavi prvič, se morate zavedati, da se bo ponavljala vsako leto znova, zato bo najbolje, da jo poskušate preprečiti z zdravljenjem, ki dosega spodbudne rezultate.

  • Dva tedna pred in ves čas med izpostav­ljanjem soncu jemljite prehranska dopolnila na osnovi betakarotena. Pozorni morate biti, da kapsule res vsebujejo veliko betakarotena, kar za običajne izdelke, namenjene uporabnikom, ki alergije nimajo, ne velja vedno. Če to zdravljenje ne bi bilo dovolj, vam lahko zdravnik predpiše antihistminike in mazilo s kortizonom.
  • Kot dopolnilo k temu lahko jemljete sintetična zdravila proti malariji (samo na recept), vendar imajo pogosto stranske učinke (glavobol, slabost), pred in med nosečnostjo pa jih ne smete uživati.

S svetlobnimi terapijami nad uporne alergije

Če betakaroten in antimalariki niso dovolj, lahko najprej poskusite s fototerapijo in nato še s PUVA-terapijo. Obe se izvajata le na dermatoloških oddelkih in klinikah.

  • Pri ozkovalovni UVB-fototerapiji je naša koža izpostavljena obsevanju z UVB-žarnicami, ki so izdelane posebej za to. Obsevanje najprej traja le nekaj minut, da se koža privadi, postopoma pa ta čas podaljšujemo, vendar nikoli ne presežemo deset minut. V enem mesecu naj bi opravili približno 12 seans.
  • PUVA-terapija temelji na enakem načelu, le da kožo obsevamo z UVA-žarki in obenem jemljemo zdravilo psoralen, ki olajša pigmentacijo in poveča občutljivost kože za svetlobo. Tudi v tem primeru lahko predvidimo približno 12 seans v enem mesecu. Terapija je skoraj 100-odstotno učinkovita, ima pa tudi postransko korist – lepo obarva kožo.

Kaj povzroča polimorfno fotodermatozo?

Gre za obliko alergije, ki se lahko sproži nenadoma, po letih popolnoma neproblematičnega poležavanja na soncu. Natančnega vzroka ne poznamo, pogosto pa se pojavi zaradi sončnih opeklin, ki smo jih imeli leto prej, lahko pa jo povzroči tudi izpostavljanje prvim spomladanskim sončnim žarkom brez zaščite.

Alergija je tu. Kako jo zdraviti?

Običajno se pojavi po dnevu ali dveh, preživetih na soncu, najpogosteje na plaži, a tudi kosilo na sončni terasi se lahko zaključi z njo. Najprej se moramo nekaj dni izogibati soncu. Četudi se soncu ne izpostavljamo neposredno, se dobro zaščitimo.

Polimorfna fotodermatoza navadno izzveni sama. Ker je srbenje zelo neprijetno, pa je dobro obiskati zdravnika, ki lahko predpiše antihistaminike in mazilo na osnovi kortikoidov. In če so drobni mehurčki še vidni? Ne skrbite, po dveh tednih bodo zagotovo izginili.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri