Kako se izogniti poškodbam kolena

Kako se izogniti poškodbam kolena (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 4. 2014

Tisti, ki npr. zaradi narave dela v službi veliko stojite in se po službi odpravite teč ali pa pridobivate kondicijo s kolesarjenjem, naj bi bili še bolj izpostavljeni tveganju za nastanek iliotibialnega sindroma oz. tekaškega kolena.

Vzrok je najpogosteje nenormalen položaj stopala med tekom.

Koleno mora med tekom v fazi opore prenašati od tri- do štirikratno težo telesa. Če se stopalo pri tem preveč obrača navznoter oziroma navzven, vleče koleno v dve smeri. Posledica pa je  – bolečina.

Med možnimi vzroki bolečin v kolenu je lahko tudi nepravilen položaj pogačice glede na stegnenico. Zaradi prešibke stegenske mišice se pogačica lahko znajde v nepravilnem položaju.

Kako se poškodbam izognemo?

Številnim poškodbam kolena se lahko izog­nemo že samo z nakupom novih tekaških copat, ki bodo popravile položaj stopala med tekom. S tem se zmanjša pritisk na koleno.

Koleno bo postalo stabilnejše, tudi če boste delali krepilne vaje za četveroglavo stegensko mišico.

Tudi s sprostit­vijo mišic, ki so obremenjene, in aktivacijo tistih, ki premalo delajo, lahko vplivamo in izboljšamo biomehaniko kolenskega sklepa. Pri tem vam bodo pomagale vaje za samopomoč.

Je pri bolečinah treba prenehati s treningi?

Pri bolečinah v kolenu navadno ni treba popolnoma prenehati trenirati. Običajno zadošča, da nekoliko zmanjšamo napor in obseg treninga.

Mito Šinkovec, profesionalni osebni in kondicijski trener

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri