Kako si pomagati pri omotici zaradi visokih temperatur

Kako si pomagati pri omotici zaradi visokih temperatur (foto: Profimedia) Profimedia
18. 6. 2022

Medtem ko se veliko ljudi veseli mesecev z veliko sonca in višjimi temperaturami, drugi ob misli na to niso najbolj navdušeni. Pri višjih temperaturah in vročinskih valih jih pogosto spremlja omotičnost in vrtoglavica. 

Visoke temperature predvsem pri starejših povzročajo težave. Pri tistih s pridruženimi boleznimi, pa lahko pride tudi do kolapsa. A tudi mlajši in zdravi posamezniki niso izvzeti. Vročina lahko prizadene vsakogar. 

Zakaj pride do omotice ali vrtoglavice

Visoke temperature povzročijo padec krvnega tlaka. Ko je naše telo izpostavljeno vročini, se krvne žile razširijo – to telesu pomaga uravnavati telesno temperaturo. Telo kri preusmeri na površino telesa, v kožo. Rezultat: omotičnost.

Drugi pomemben mehanizem, ki poskrbi za hlajenje telesa, pa je potenje. Poleti se bolj potimo, telo zato izgubi veliko tekočine in vemo, da se tudi zaradi dehidracije lahko pojavi omotica. 

Nekateri ljudje so seveda lahko bolj nagnjeni k pojavu omotice, večja verjetnost, da se bo to zgodilo pa je tudi, če v vročini dlje časa pri miru stojite ali sedite. 

Kaj lahko pomaga:

1. Pitje dovolj vode je ključnega pomena. Če se res zelo potite, je priporočljiv tudi dodatek limoninega soka in ščep soli.

2. Nekateri pa priporočajo tudi sok granatnega jabolka (vendar ne tistega, v katerem je več sladkorja kakor granatnega jabolka) – ki si ga privoščite takoj, ko se vam začne vrteti. Ne samo da hidrira, študije kažejo, da pomaga tudi pri uravnavanju pretoka krvi po telesu. 

3. V vročih dneh prav tako previdno pri uživanju alkohola in kofeinskih napitkov! Izogibajte se tudi močno sladkanim pijačam.

4. In seveda – če je le mogoče, se izognite največji vročini in direktnemu soncu, zlasti med 11. in 16. uro. 

5. Če čutite, da se ne počutite dobro, hitro poiščite senčno mesto ali hlajen prostor.

6. Nosite klobuk ali drugo poletno pokrivalo, sončna očala in lahka oblačila. 

7. Izberite lahke in lahko prebavljive obroke. Prebavljanje težkih obrokov prisili telo, da proizvaja še več toplote. 

Preverite še:
Kako vročinski val vpliva na telo in kakšne so posledice?