Kako pogosto bi morali očistiti in razkužiti mobilni telefon?

Kako pogosto bi morali očistiti in razkužiti mobilni telefon? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2020

Morda temu do zdaj niste posvečali toliko pozornosti. Čeprav so pretekle raziskave že pokazale, da je lahko vaša najljubša igračka v resnici desetkrat bolj umazana od straniščne školjke.

Mobilni telefoni so lahko pravo gojišče patogenov – kar ni presenetljivo, saj se telefona po nekaterih raziskavah dotaknemo vsaj 47-krat na dan. Vsaj. In tu govorimo samo o dotikanju. Kolikokrat pa ga denimo odložite na mizo ali na klop, ki se NE nahaja v vašem stanovanju?

Zdaj se o tem, kako čist je v resnici mobilni telefon in kako pogosto bi ga morali očistiti zaradi očitnega razloga – širjenja koronavirusa (COVID-19) – vseeno pogosteje sprašuje vse več ljudi.

Še posebej po opozorilu znanstvenikov, da je virus kužen dlje, kot so doslej domnevali, kot poroča britanski BBC.

Koronavirus naj bi pod določenimi pogoji na površinah preživel 28 dni!

Koronavirus se najpogosteje prenaša, ko ljudje kašljajo, kihajo ali govorijo. Obstajajo pa dokazi, da se lahko širi tudi preko delcev, ki ostanejo v zraku, ali preko onesnaženih površin.

V preteklih laboratorijskih testiranjih so ugotovili, da lahko SARS-CoV-2 na površinah, kot so bankovci ali steklo, preživi dva ali tri dni ter do šest dni na plastiki in nerjavečem jeklu.

Avstralski raziskovalci pa so sedaj opozorili, da je virus zelo robusten in da lahko na gladkih površinah preživi do 28 dni, če se te ohranja pri okoli 20 stopinjah Celzija in na temnem.

Kaj to pomeni, ko gre za mobilni telefon?

Mobilni telefoni sodijo med najbolj umazane predmete, ki jih uporabljamo dnevno, pravijo strokovnjaki.

Opravljeni so bili tudi preizkusi (Pred izbruhom novega koronavirusa!) s katerimi so ugotavljali, koliko umazanije 'živi' na mobilnih telefonih in rezultati so šokantni. Pri tem je bil uporabljen ATP test.

Vrednost pod 100 velja za varno. Nad 300 velja za kontaminirano, pri vrednostih nad 500 pa govorimo o visoki kontaminaciji oz. onesnaženosti. Preizkus s telefoni, ki niso redno čiščeni, bo pokazal številke med 500 in 600!

Izkazalo se je tudi, da so ženske pri tem veliko slabše kot moški.

Kako dolgo bakterije in virusi preživijo na telefonu je seveda odvisno, o katerih patogenih je govora, prav tako od okolja in še nekaj drugih pogojev.

Na primer: na telefonu, ki ga nosite v žepu, patogeni preživijo dlje kot če telefon postavite na okensko polico. Tam svojo vlogo namreč odigra UV svetloba, ki ubije številne patogene.

Kaj pa COVID-19?

Kot že omenjeno se koronavirus najpogosteje prenaša, ko ljudje kašljajo, kihajo ali govorijo.

Čeprav te kapljice lahko pristanejo tudi na drugih površinah v bližini in glede na najnovejšo raziskavo COVID-19 pod določenimi laboratorijskimi pogoji ostane na površinah do štiri tedne.

Raziskave prej znanih koronavirusov, kot sta SARS in MERS, so denimo pokazale, da je omenjena virusa mogoče zaznati na površinah, kot so kovina, steklo ali plastika, tudi po devetih dneh.

Seveda so glede tega potrebne nadaljne raziskave.

Kako pogosto bi morali torej očistiti in razkužiti telefon?

Pogosto! Pa ne le zaradi trenutne situacije.

Zavedati se je treba, da vsakič, ko se dotaknete telefona, nanj prenesete mikrobe. Za to ni potrebno veliko truda, saj se poleg telefona neprestano dotikate računalniške tipkovnice, prijemate ročaje na vratih in stikala, uporabljate bankomate, točite gorivo …

In nato se dotaknete tudi obraza!

Obraza se ljudje v povprečju dotaknemo približno 23-krat na uro! Povsem nezavedno. Nekateri ljudje manj, drugi pa tudi po 100-krat na uro, kar povzroča številna tveganja za okužbe z različnimi mikrobi.

Zato je, ne glede na vse, vseeno smiselno nekaj pozornosti nameniti tudi temu – in s tem zmanjšati tveganje.

Kako je najbolje očistiti in razkužiti telefon?

V raziskavi iz leta 2018 so preučili različne metode in ugotovili, da so 70-odstotni etanol v razpršilu in robčki impregnirani s čistilno raztopino učinkoviti pri zmanjševanju števila mikrobov. Prav tako pa staro dobro milo in voda.

To pomeni, da je najpreprostejši način voda, nežno milo in nekaj razkuževalnih robčkov.

Tudi večina proizvajalcev, kot so Apple, Google in Samsung, so že posodobili priporočila, ki pravijo, da se lahko za čiščenje uporabijo robčki, prepojeni s 70-odstotno alkoholno mešanico.

Tako naredite:
  • Telefon ugasnite.
  • Odstranite ovitek, če ga porabljate. Tega z vodo in milom očistite posebej.
  • Krpo iz mikrovlaken poškropite z dezinfekcijskim sredstvom za čiščenje naprav ali z alkoholno raztopino ali navlažite z mešanico vode in blagega mila.
  • Previdno očistite celoten telefon, pri čemer pazite, da voda ne pride v odprtine.
  • Osušite telefon s suho krpo.
Česa NE počnite!

Morda vas bo zamikalo, da bi uporabili močnejša čistila, vendar tega ne priporočamo. Nekatera čistila lahko poškodujejo telefon.

Prav tako je pomembno, da čistilnega sredstva nikoli ne škropite neposredno na napravo.

Preverite še: