Majhne spremembe, veliko zdravja

Majhne spremembe, veliko zdravja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 2. 2014

Navad ni treba spremeniti čez noč. Začnite počasi. Tudi majhne spremembe bodo poskrbele za vaše zdravje in boljše počutje.

Dan začnite zdravo

Brez sladkorja! Poznamo dve vrsti sladkorja - naravnega in dodanega. Dodanega najdemo danes tako rekoč povsod, tudi v slanih jedeh. No, če v kuhi ne uporabljate že pripravljenih jedi, kot so npr. omake, pa zagotovo kakšno žličko ali dve belega sladkorja dodate v jutranjo kavo.

Ameriško kardiološko zruženje opozarja, da naj ne bi zaužili več kot 5 čajnih žličk dodanega sladkorja na dan. Kar se seveda ne sliši veliko. Žal pa so raziskave pokazale, da količino večina preseže za kar trikrat. Zelo pogosto začnemo že pri zajtrku - s sladkorjem v kosmičih in mleku ter kavi.

Za zajtrk si raje privoščite jajce in zelenjavo, kavo pa spijte črno. Tako boste zaužili manj sladkorja, poleg tega pa bo jutranja 'doza' beljakovin poskrbela, da vas ob 10h ne bo pograbila volčja lakota, ki navadno vodi do prvega avtomata s sladkarijami.

Žita

Raziskave so potrdile domnevo, da sta v rižu in riževih izdelkih, kot so riževi vaflji, prisotna rakotvorna akrilamid in arzen.

Riž je namreč zelo pogosto gojen na nekdanjih vojnih območjih ter bombažnih poljih, ki so bila obdelana z močnimi pesticidi, zato je prisotnost arzena še posebno velika. Tega rastlina posrka iz zemlje in ohrani.

Privoščite si riž, najboljše črnega, na vsake toliko časa pa preizkusite še odlično kvinojo, ječmen, polento in bulgur.

Obisk ginekologa

Ženske, ki nimajo posebnih ginekoloških težav, naj bi test PAP opravljale vsako tretje leto. A v treh letih se lahko zgodi veliko.

Poleg tega se simptomi raka materničnega vratu pojavijo največrkat takrat, ko so celice že rakave in rak razširjen. Zato le poskrbite za reden obisk pri ginekologu tudi po 30. letu.

Pijte črni čaj

S tem boste telesu podarili ogromno antioksidantov, ki bodo poskrbeli za vaše srce in ožilje. Dodajanje mleka vso zdravilnost črnega čaja izniči.

Namesto črnega čaja lahko pijte tudi zelenega, ki ima bolj blag okus.

Jejte rdeče

Rdeča paprika, čili, paradižnik ... Rdeče je zdravo. Še posebno paradižnik si je prislužil sam vrh lestvice zdravilnih živil.

Barvilo likopen, ki paradižniku daje značilno rdečo barvo, je močan antioksidant, ki varuje pred nekaterimi vrstami raka, znižuje povišan holesterol v krvi in varuje pred boleznimi srca in ožilja.

Ne pozabite na novo zobno ščetko

Klasično ali električno - menjajte jo na vsake tri mesece, pa čeprav ščetka še ni videti tako zelo obrabljena. 

Takšno menjavanje vas ščiti pred nabiranjem oblog ter nastankom kariesa. Ščetke za zobe, ki so izrabljene, ne morejo učinkovito odstranjevati zobnih oblog, kar je ključno za vzdrževanje zdravih zob in dlesni.

Poleg tega poskrbite, da bo ščetka dovolj oddaljena od WC školjke, saj se z izplakovanjem po zraku širijo fekalne bakterije in tako pristanejo na vaši ščetki.

In nikoli je ne pokrivajte s kapico. Dovolite, da se ščetka dobro osuši na zraku. Bakterije se bodo pod kapico še hitreje in v večjem številu množile.