Moški, hitra hrana pobija vaše spermije!

Moški, hitra hrana pobija vaše spermije! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 7. 2019

Nova študija razkriva, da so zahodnjaške prehranjevalne navade povezane z manjšo plodnostjo pri moških. Če razmišljate o otrocih, se raje odrecite pici, krompirčku in gaziranim pijačam.

Zdrava hrana pospešuje razvoj zdravih spermijev, medtem ko hitra prehrana zelo škoduje plodnosti. Znanstveniki svetujejo, da dobro premislite, preden naslednjič posežete po sladki gazirani pijači, pici, kebabu, hamburgerju ali ocvrtem krompirčku.

Pica, pomfrit in sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za nastanek raka, srčnih bolezni in tudi neplodnosti. Zadnje velja še posebej za mlade moške in najstnike, pri katerih je vnos hrane odločilnega pomena za rodovitnost njihovih spermijev, so ugotovili na Harvardu.

Ko so preučevali spermije 3.000 mladih moških, so spoznali, da je slaba prehrana največji povzročitelj težav s plodnostjo, četudi so moški sicer zdravi in se aktivno ukvarjajo s športom.

Ali lahko nezdrava hrana nepopravljivo vpliva na moško plodnost?

Dr. Bobby Najari, urolog iz New Yorške univerze meni, da je potrebno za zdravo spermo zaužiti veliko sadja, zelenjave in tudi meso oziroma dovolj drugih beljakovin, če ste vegetarijanci.

Če se moški v mladosti slabo prehranjujejo, to še ne pomeni, da bo njihova sperma za vedno oslabljena – s spremembo prehrane se da veliko popraviti, je dejal.

Tudi prekomerno pitje alkoholnih pijač lahko negativno vpliva na plodnost, je še dodal in opozoril, da bo prehrana, ki jo moški uživa danes, vplivala tudi na zdravje njegovega otroka. Za plodnost je pomemben je tudi indeks telesne maščobe, ki ne sme biti previsok.

Preberite še:

Vir: Men's Health