Najboljši triki, kako se upreti virusom (in kaj pomaga, če že zbolimo)

Najboljši triki, kako se upreti virusom (in kaj pomaga, če že zbolimo) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2017

Hladni in vlažni dnevi naj se kar obrišejo pod nosom, kajti zanje imamo pripravljeno najboljšo strategijo, kako se jim upreti.

5 najboljših obramb proti virusom

Sproščanje

Študije dokazujejo, da smo zaradi stresa bolj dovzetni za bolezni. In pomanjkanje spanca pomeni stres! Privoščite si torej dovolj spanca. Telo se najbolje regenerira v popolni temi, ko lahko tvori spalni hormon melatonin.

Poglejte si VIDEO: Neverjetno, kaj vse se dogaja v našem telesu, če ne spimo dovolj

Svež zrak

Strokovnjaki vedo, da virusi preživijo dalj časa v suhem zraku in se tudi hitreje razmnožujejo. Poleg tega suh zrak izsuši sluznice v nosu in grlu, zato vsak dan redno zračite in pazite, da bo vlaga v prostoru znašala najmanj 50 % (pomagate si lahko tudi z rastlinami).

Odmik

Povzročitelji prehladnih virusov se prenašajo z izdihanim zrakom. Nalezemo se, če oboleli kašlja ali kiha v nas. Zdravniki temu rečejo kapljična infekcija in svetujejo najmanj dve dolžini roke odmika, lahko pa tudi opustitev rokovanja, če niste prepričani.

Urjenje obrambe

Če se dobro preznojimo, se naš imunski sistem tega navadi in sluznice so bolje prekrvavljene, take pa se lahko lažje ubranijo prihajajočih virusov.

Torej: pogosteje se odpravite v savno in se ukvarjajte s športom. Seveda le, kadar ste zdravi. Drugače vas bo oslabil vsak napor.

Obvezno pa se izognite tem 3 najpogostejšim napakam savnanja.

Čistoča

Vsi vemo, da se lahko virusom postavimo po robu s temeljitim umivanjem rok, vendar v praksi to ni dovolj. Bacili namreč na nas prežijo povsod. Denimo na držalih nakupovalnih vozičkov, na kljukah, na tipkovnicah bankomatov ... Če si na poti ne moremo umiti rok, je še vedno manj nevarno, če nekaj pojemo z rokami, kot pa da bi si z rokami mencali oči. V obeh primerih virusi sicer prodrejo v sluznico, vendar pa nas slina v ustih vsaj malo zaščiti pred njimi.

Zanimivo: antibakterijska mila nič bolje ne ščitijo pred virusi kot običajna – po drugi strani celo zvišajo tveganje večje odpornosti proti antibiotikom.

... in kaj pomaga, če zbolimo

Veliko pijte

In sicer veliko vode in toplega čaja. Bezeg, timijan in suličasti trpotec blažijo kašelj. Žajbelj zavira vnetja žrela, prekrvavitev obolelih bronhijev pa spodbudi vroča voda z ingverjem in limono.

Preverite, zakaj je ingver tako zdrav?

Jejte pametno

V kokošji juhi je veliko cinka in beljakovin, ki jih telo potrebuje za izgradnjo imunskih celic. Vsak dan pojejte tudi žličko domačega medu. Za ozdravitev je pomembna mešanica vitaminov, vendar pa visoki odmerki vitamina C ne skrajšajo prehlada, preveč tega vitamin telo enostavno izloči.

Pogrejte stopala

Če so stopala hladna, se krvne žile skrčijo – tudi tiste v žrelu. Tam potem pristane manj obrambnih celic in to zavre imunski sistem. Zavijte se torej v šal, si nadenite tople nogavice – in si privoščite počitek.

Moč iz lekarne

Zdravijo se simptomi. Proti občutku polne glave pomaga metino olje na sencih. Nosno pršilo odpravi otekanje sluznice in olajša dihanje.