Navade, ki škodijo vašim ledvicam

Navade, ki škodijo vašim ledvicam (foto: Profimedia) Profimedia
19. 1. 2021

Kolikokrat pomislite na ledvice? Ne prav pogosto, kajne? Ali sploh ne. Dokler vas nanje ne opozori bolečina.

Na čakajte, da se to zgodi. Že zdaj se izogibajte nekaterim navadam.

Navade, ki škodijo vašim ledvicam

1. Ne pijete dovolj vode

Z ustrezno hidracijo ledvicam pomagate opravljati njihovo delo – filtrirati kri ter izločati toksine iz telesa. Ledvice vsak dan prefiltrirajo velikanske količine tekočine iz krvnega obtoka – od 150 do 180 litrov plazme!

2. Spijete preveč gaziranih sladkih pijač

Bolje se jim je izogibati. Že dva kozarca kole na dan povezujejo s tveganjem za razvoj kronične ledvične bolezni, kažejo raziskave. Gre za bolezen, ki ima lahko hude posledice, a je bolniki navadno ne čutijo. Pogosto odkrita naključno.

Podobno je tudi s pijačami, ki vsebujejo kofein. Kofein med drugim vpliva na raven krvnega tlaka – stalno povišan krvni tlak je nevaren za ledvice.

3. Spijete preveč alkohola

Kola in druge sladke gazirane pijače pa niso edina pijača, ki škodijo vašim ledvicam. Naloga ledvic je filtriranje krvi in izločanje odpadnih produktov presnove – zaradi pretiranega uživanja alkohola tako silite ledvice k naduram.

4. Zadržujete vodo

Ne zadržujte vode po nepotrebnem. Raziskave so pokazale, da se lahko bakterije, ki so eden glavnih vzrokov za povečanje tveganja okužbe ali bolezni ledvic, tako veliko hitreje razmnožujejo.

5. Preveč zdravil proti bolečinam

Zdravila proti bolečinam, ki jih dobite tudi brez recepta, lahko škodujejo ledvicam, če že imate težave z ledvicami, pa je tveganje še večje. Strokovnjaki zato opozarjajo, da nikoli ne presežete priporočenega odmerka.

No, druga težava pa so zdravila, ki jih ne jemljete, pa bi jih morali. Še posebej v primeru sladkorne bolezni.

6. Preveč sedite

Fizična aktivnost je odlična za telo in dušo, zato ne bi smelo biti presenečenje, da je gibanje dobro tudi za ledvice. Večurno sedenje lahko za kar 20 odstotkov poveča tveganje za nastanek ledvičnih bolezni.  

Če vaša služba zahteva veliko sedenja, poskrbite, da se boste vsaj po službi dobro razgibali ali pa se odpravite na sprehod.

7. Jeste preveč slano

Sol je pomembna snov za naš organizem. A tako kot za večino drugih stvari, tudi za sol velja, da jo je treba uživati v zmernih količinah. Torej ne preveč in ne premalo.

8. Premalo spite

Dober spanec je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje in dobro počutje. Delovanje ledvic med drugim ureja tudi vaš spanec, zato pomanjkanje in neurejen urnik lahko vpliva negativno.

9. Pretiravate s treningi

Podobno kot lahko dobra živila postanejo nezdrava, če se z njimi pretirava (vsi tisti avokadi, ki jih pojeste v enem dnevu, na primer, ali pa na kile banan), tudi pretiravanje s treningi ni priporočljivo. Skrajna telesna vadba, zlasti ob slabi hidraciji, lahko povzroči rabdomiolozo.

Gre za hiter razpad, razkroj skeletne mišičnine, nekateri produkti, ki nastanejo pri razkroju mišičnine, kot je na primer beljakovina mioglobin, pa so škodljivi za ledvice in lahko povzročijo akutno odpoved ledvic.

10. Ignorirate običajne, sezonske bolezni

Kot so denimo prehlad, gripa, suh kašelj … Ko se telo bori z boleznijo, ustvari protitelesa, topne glikoproteinske molekule. Te beljakovine lahko povzročijo vnetje ledvic, če bolezen traja predolgo.

Ko gre za zdravje, pozabite na 'je treba malo potrpeti'. Lahko gre za manjšo težavo, a tudi ta lahko vodi do večjih zapletov. Morda ne takoj, morda se bodo ti pokazali čez nekaj let.  

11. Kadite

Vemo, da je kajenje škodljivo in večina najprej pomili na pljuča. No, škoduje tudi ledvicam. Pri kadilcih je več verjetnosti za povišano koncentracijo beljakovine v urinu – že rahla povišana koncentracija je zgodnji pokazatelj blažje okvare ledvic.

12. Pomanjkanje vitamina B6

S pomanjkanjem vitamina B6 se povezuje večja verjetnost za nastanek ledvičnih kamnov. Seveda je pomembno, da telesu vsak dan zagotovimo dovolj vseh vitaminov, no, za ledvice pa je še posebej pomemben vitamin B6. Seveda samo zato nikar ne pretiravajte, ravno prav naj jih bo.  

13. Zaužijete premalo živil, bogatih z magnezijem

Telesu je prav tako treba zagotoviti dovolj mineralov, nekaterih prav toliko kot vitaminov in magnezij je zagotovo eden od teh. Mineral sodeluje pri absorpciji kalcija – če se kalcij prekomerno vnaša, pripelje do neželenih učinkov, kot so ledvični kamni.

14. Pretiravate z beljakovinami

Glede na ugotovitve univerze Harvard, je lahko preveč beljakovin v prehrani škodljivo za ledvice. Prevelik vnos beljakovin lahko zavre sintezo in obremeni celo telo – presežek se namreč pretvori v sicer netoksičen ogljikov hidrat, vodo, a zelo toksičen amonijak.

15. Preveč kalija

Ko ledvice odpovejo, ne morejo več odstraniti odvečnega kalija, zato lahko hrana, ki je bogat vir kalija, škoduje tistim, ki imajo ledvično bolezen.

16. Preveč procesirane hrane

Ne le zato, ker so to navadno živila, ki vsebujejo velike količine soli. To so tudi živila, ki so skromna z drugimi, za telo pomembnimi hranili. Če je le mogoče, jejte sveže, sezonsko in doma pripravljeno.

17. Ne poslušate svojega telesa

Pozorni bodite na svoje telo – če se zdi, da nekaj ni v redu, potem verjetno ni. Telo vam bo sporočilo. Ko gre za ledvice … pozorni bodite denimo na barvo urina, bolečine v predelu ledvic …

Preverite še:
Ali pa: