Nosite tesne kavbojke? Potem morate vedeti to!

Nosite tesne kavbojke? Potem morate vedeti to! (foto: Profimedia) Profimedia
25. 10. 2022

Nekaterim se zdijo seksi, vendar ima lahko videz visoko ceno. 

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko pretesne kavbojke povzročijo resne zdravstvene težave in jih zato odsvetujejo. 

Natančneje, 35-letnica je zaradi poškodbe, ki jo je utrpela zaradi nošenja tesnih kavbojk, skoraj morala na operacijo. 

Družinskemu članu je pomagala pri selitvi, ki je zahtevala več ur dela – praznjenja omar in počepanja. Kasneje tistega večera je opazila, da so njena stopala povsem otrpla. Na poti domov je utrpela paralizo prednjega dela stopal, padla, našli pa so jo nekaj ur po tem. Primer so raziskovalci predstavili v publikaciji Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Profimedia

Zdravniki so zaključili, da je utrpela stanje, ki mu pravijo kompartmentalni sindrom, na strani Very Well Health piše dr. Naveed Saleh.

Kompartmentalni sindrom je otekanje mišic v zaprtem prostoru mišičnega kompartmenta. Pride lahko tudi do stisnjenja struktur, kot so žile in živci v okolici. Zaradi povečanega pritiska je motena prekrvavitev tkiva, ki vodi v okvaro mišic. Kompartmentalni sindrom lahko sčasoma povzroči tudi razpad mišic, kar se je začelo dogajati pri 35-letnici. 

PREBERITE TUDI: 

Zakaj imajo vse ženske spodnjice tisti majhen žepek? V resnici ima zelo pomembno vlogo!

Podobno lahko do težav privede stiskanje trebuha

Stephanie Taylor, strokovnjakinja za medenično dno, razkriva, kakšno škodo lahko naredi nošenje tesnih oblačil ali pasov, da bi bili v pasu videti ožji. »To se morda zdi povsem normalno glede na to, koliko žensk to počne, a če to počnete predolgo, ima lahko tako fizične kot psihične posledice,« je povedala za The Sun.

Profimedia

Če stiskate trebuh, se pritisk prenaša na medenično dno, kar lahko privede do inkontinence in prolapsa medeničnih organov – kar bi lahko kasneje zahtevalo operacijo. Prizadene lahko tudi pljuča, saj je pritisk na osrednji del trupa velik – to omejuje globoke in dolge vdihe. 

In kot še razloži strokovnjakinja, se lahko pojavijo tudi bolečine v hrbtenici, vratu, ramenih in kolkih, saj lahko stiskanje trebuha spremeni mehaniko gibanja, ki dodatno obremeni sklepe in mišice. Stanje sicer ni trajno, vendar lahko dolgoročno povzroči težave, če se ne zdravi pravilno.

Kako ozko je zares preozko?

To ne pomeni, da bi se morali odreči tesnejšim oblačilom. Lahko so tesnejša, a še vedno povsem udobna. Ko pa oblačila začnejo povzročati fizično nelagodje, je čas, da občasno izberete tudi kaj bolj lahkotnega. 

Vsako telo je sicer drugačno, a pogosti ključni znaki, da so oblačila pretesna, vključujejo rdeče madeže in sledi pritiska, otrplost ali mravljinčenje, težave z dihanjem in omejeno gibanje. 

PREVERITE ŠE: 

Teh 4 stvari ne perete dovolj pogosto