Zakaj imajo vse ženske spodnjice tisti majhen žepek? V resnici ima zelo pomembno vlogo!

Zakaj imajo vse ženske spodnjice tisti majhen žepek? V resnici ima zelo pomembno vlogo! (foto: Profimedia) Profimedia
12. 10. 2022

Zdi se, da se pri ženskih oblačilih pogosto zanemarja izjemno priročno stvar: žepe. Kolikokrat ste že razmišljali, kako bi karkoli pospravili v tiste miniaturne na vaših najljubših kavbojkah? 

Medtem pa ste zagotovo naleteli na enega na povsem nepričakovanem mestu: v spodnjicah. 

Čemu pravzaprav služi ta žepek?

V spletu krožijo najbolj nore teorije o tem, čemu bi lahko služil ta žepek. No, zagotovo ni namenjen shranjevanju kreditnih kartic, šminke in tamponov. In čeprav se zdi priročen, tudi ni skrivališče za kondom. 

Ker to pravzaprav ni žepek, ampak všitek. In razlaga je zelo preprosta: ta majhen kos tkanine, ki je običajno prišit le ob straneh (zato se ustvari žepek) zagotavlja ojačitev, udobje, zračnost in ohranjanje zdravja nožnice. 

Medtem ko je spodnje perilo pogosto narejeno iz sintetičnih materialov, kot je denimo čipka, je všitek običajno izdelan iz bombaža – ki je zračen in učinkoviteje absorbira vlago kot drugi materiali. To zmanjša verjetnost okužb.

MIMOGREDE HITRO PREVERITE ŠE: Seksologi se strinjajo – TO bi morale VSE početi pogosteje!

Predstavljajte si. Cel dan ste na poti. Hodite, sedite, spet hodite ... Žleze znojnice ves čas proizvajajo znoj. Te imamo povsod po telesu, tudi v okolici genitalij. Vsa ta vlaga se absorbira v spodnje perilo – lahko pa se absorbirajo tudi bakterije v vašem znoju, ki so nato ves čas v stiku z intimnimi predeli. V spodnjice se ujame tudi izcedek.

Kopičenje znoja oz. vlage lahko spremeni pH nožnice, kar lahko poveča verjetnost za bolezni, kot so bakterijska vaginoza, okužbe s kvasovkami in okužbe sečil.

Zato je všitek navadno iz naravnih in zračnih materialov. Materiali, ki koži ne pustijo dihati, namreč ustvarijo popolno okolje za bakterije in kvasovke, ki ljubijo temne in vlažne kotičke. Seveda to ne pomeni, da boste 100 % dobili okužbo, če boste nosili takšno spodnje perilo, a perilo iz naravnih materialov bo zmanjšalo tveganje.

PREBERITE TUDI: Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske)