25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Nova gripa znova na pohodu?

3. 2. 2011

Nekako smo mislili, da je nova gripa že mimo, a se letos znova vrača. V prihodnjih zimskih tednih se lahko število obolelih poveča, zato smo za vas spet pripravili nekaj vprašanj in odgovorov.

Se moramo zdaj vsi cepiti proti novi gripi?

Cepljenje se priporoča vsem ljudem z osnovno boleznijo, starejšim od 60 let, nosečnicam (4–6 mesec nosečnosti) in zdravstvenemu osebju.

Kako se najbolje zaščitim pred povzročitelji bolezni?

Nova gripa se prenaša prek kapljične infekcije. Poleg cepljenja je zelo pomembna predvsem higiena. To pomeni, da si morate vedno temeljito umiti roke po vsakem rokovanju in tudi pred jedjo. Oči, nos in usta so 'vhodne točke' za povzročitelje bolezni, zato se jih kar najmanj dotikajte.

Kako ugotovim, da sem zbolel/a za novo gripo in kaj pomaga?

Simptomi so podobni težji obliki gripe: povišana temperatura, suh dražeč kašelj, nahod, bolečine v sklepih in izguba apetita. Včasih se pridružijo še želodčno-črevesne težave. Navadno pomagajo zdravila za zbijanje temperature in počitek. V težjih primerih in pri kroničnih bolnikih pa zdravnik predpiše posebna zdravila proti novi gripi (na primer tamiflu).

Astma in povečana telesna teža

Višji je indeks telesne teže, večja je tudi verjetnost za pojav astme. To so ugotovili na podlagi metaanalize sedmih študij, ki so zajele več kot 300 tisoč udeležencev. V primerjavi z ljudmi z normalno težo je pri ljudeh s povečano težo (ITM nad 25) za 50-odstotkov večje tveganje za pojav astme. Posebno neugodna pa je kombinacija čezmerne telesne teže in senenega nahoda.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri