Obširna študija o pitju alkohola dokazala nekaj neverjetnega!

Obširna študija o pitju alkohola dokazala nekaj neverjetnega! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 11. 2015

V obširni študiji so kar 20 let spremljali ljudi, ki nikoli ne pijejo alkohola, tiste, ki ga pijejo občasno, in tiste, ki spijejo preveč alkohola. Preverite, kaj so ugotovili.

Nepredstavljivo: Ljudje, ki nikoli ne pijejo alkohola, umrejo prej kot ljudje, ki pijejo alkohol

Sliši se neverjetno, kajne? Toda ... Klinična študija, ki je zajela 1824 posameznikov, starih med 55 in 65 let, in je spremljala njihovo umrljivost 20 let, je pokazala, da je v teh 20-ih letih največ umrlo tistih, ki niso nikoli pili alkohola (umrlo jih je 69 odstotkov). Sledijo jim tisti, ki pijejo preveč (60 odstotkov) in na koncu tisti, ki so pili zmerno, torej med 1 do 3 pijač, kot sta vino ali pivo, dnevno. Zmernih pivcev je umrlo "le" 41 odstotkov, izpostavlja tudi Time.

Tudi, ko so avtorji študije izločili dejavnik, da se lahko razlogi tistih, ki nikoli ne pijejo, zdravstvene narave ali pa ne pijejo zaradi nekdanjega alkoholizma, je bila umrljivost ne glede na spol, najvišja pri tistih, ki so abstinirali od alkohola.

Kaj so možni razlogi za tako kontroverzne rezultate?

Razlogov je več, navajajo avtorji študije (ki hkrati jasno in glasno opozarjajo, da prekomerno pitje alkohola povzroča številne vrste raka, cirozo jeter, težave znotraj družine, ipd.).

LJudje, ki nikoli ne pijejo, imajo v povprečju manj urejeno in pestro družabno življenje, fizično zdravje pa je močno odvisno od mentalnega zdravja. Poleg tega imajo običajno manj sorodnikov ali bližnjih prijateljev, ki bi opazili ali jih opozorili na neko bolezen ter jim pomagali prebroditi bolezni.

Pivo ali dve po službi posameznika tudi razbremenijo stresa. Ne toliko zaradi alkohola, kot zaradi samega sproščenega klepeta s prijatelji in sodelavci, zaradi umiritve organizma, razbremenitve misli, povezanih s službo.

Številni posamezniki tudi ne pijejo zato, ker za to nimajo denarja, kar je znova povezano z življenjskim slogom na splošno. Ali pa ne pijejo zato, ker so starši, imajo obveznosti z otroki,  ki znova močno pospešujejo življenjski ritem. Starši tudi manj spijo in si redkejo odpočijejo od hitrega tempa. 

Kaj torej študija namiguje?

Študija kaže na to, da občasno pitje alkohola pravzaprav ne krajša življenja, ampak ga celo podaljšuje. A še veliko bolj pomemben nauk te študije je, da je enako pomembno kot to, kaj dajemo vase, naše urejeno družabno življenje, sprostitev, opora najbližjih. Da dolgo živijo tisti, ki najdejo ravnotežje.

Preberite več o odgovornem pitju alkohola

Veliko o ravnotežju v življenju boste našli na Sensa.si

Preberite še, kako nam lahko koristi, če tu in tam preklinjamo

Sanja Macur