Odpravljanje tegob zimskih alergij

31. 1. 2011

Nekateri alergiki ne morejo dobro zadihati niti pozimi, saj se povzročitelji alergij pojavljajo tudi v tem letnem času. Kadar je zunaj zelo mrzlo, si obraz zaščitite z bolj mastnimi kremami, sicer lahko nastanejo tudi ozebline.

Alergija na mraz

Ta vrsta alergije se največkrat pokaže v obliki rdečih, oteklih in močno srbečih prstov. Vzrok se skriva v ledeno mrzlem zraku in hladni vodi. Pomaga že topla obleka, ki dobro prekrije telo. V akutnih primerih je treba uporabiti antialergijska mazila iz lekarne.

Umetne vonjave

Sluznico lahko dražijo tudi agresivna aromatična olja in dišeče svečke, ki nato povzročijo napade astme ali migrene. Zato raje uporabljajte svečke iz čebeljega voska in naravna dišeča olja. Namig: za prijeten vonj bodo poskrbele pomaranče, ki jih prebodite s klinčki.

Hišni prah

Če se vsako jutro zbudite z rdečimi, oteklimi očmi in zamašenim nosom, gre večinoma za alergijo na hišni prah. Povzročajo jo drobceni beljakovinski skibaloni pršic hišnega prahu. Iz postelje jih boste pregnali s pršilom, ki vsebuje olje indijske melije (drevo neem). Še bolj učinkovito je posebno čistilo za tekstil z ogljikovim dioksidom. Gre za ogljikovo kislino v raztopljeni obliki, ki prodre globoko v vlakna in odstrani umazanijo. Pomaga že, če iz spalnice odstranite vse 'lovilce' prahu – preproge, težke zavese in oblazinjeno pohištvo.

V zadnjih 30 letih je vse več ljudi, ki ima eno od oblik alergij. Ocenjujejo, da se je v razvitih državah v zadnjih 30 letih pojav različnih oblik alergij povečal med 10 in 30 odstotki.