Opozorilni znak kapi, ki ga zlahka spregledamo

Opozorilni znak kapi, ki ga zlahka spregledamo (foto: Profimedia) Profimedia
4. 11. 2016

Ali pa ga s kapjo niti ne povežemo, saj lahko zelo hitro izzveni.

Kap nastopi, kadar krvni strdek zamaši arterijo ali pa se žila pretrga in prekine dotok krvi v možgane. Zaradi kapi na svetu vsako leto umre več kot 5 milijonov ljudi. 

Kapi lahko povzročijo mnogo različnih simptomov (pri večini se ti razvijejo v nekaj sekudnah), med drugim nerazločen govor in težave pri hoji, šibkost in oteženo razumevanje. Lahko pa pride tudi do manj znanega simptoma – enostranske motnje vida. V tem primeru imate v vsakem očesu samo polovico vidnega polja. Če bi denimo gledali v prometni znak za »stop«, bi morda videli le črki O in P, medtem ko bi črki S in T ostali nevidni.

Ta pojav lahko traja samo par minut, preden se spet vzpostavi normalni vid, a je to znak, da je bil vidni korteks v zadnjem delu molžganov prizadet zaradi izgube dotoka krvi. CT slikanje in MRI bi lahko razkrila, da je del možganov, ki je odgovoren za vid, doživel prekinitev dotoka krvi. V takšni obliki lahko nastopijo manjše kapi, ki pa lahko pogosto vodijo v močnejšo kap.

Sodeč po raziskavah lahko tveganje za kap zmanjšamo s prehrano, polno sadja in zelenjave ter belega mesa. Poskusite z gobami, cvetačo in svetlimi breskvami. Poleg tega lahko jemanje dveh aspirinov v manjši dozi (81 mg) enkrat na dan pred spanjem zmanjša možnosti krvnih strdkov. Seveda pa se pred tem posvetutje z zdravnikom.

Hitrost ukrepanja ljudi, ki so okoli prizadetega je zelo pomembna! Preberite: Kako ukrepati v primeru možganske kapi

In preverite še: 5 opozorilnih znakov za možgansko kap