Pomoč, kadar zbolimo zaradi težav s krvjo

17. 4. 2011

Kri (v telesu je imamo pet do šest litrov) po žilah krvožilnega sistema dan in noč transportira kisik, hranilne snovi, hormone in produkte presnove. Preberite si nekaj o najpomembnejših krvnih boleznih in o najboljši preventivi.

Zakaj slabokrvnost prizadene prav ženske

Simptomi: Bolnice se pogosto počutijo utrujene, brez moči in šibke. Poleg tega imajo mrzle roke in noge, izpadajo jim lasje, nohti so lomljivi, kotički ust pa razpokani.

Vzrok: pomanjkanje krvotvornega železa zaradi menstruacije.

Aktualne terapije: Na voljo je kombinirana terapija s tabletami in injekcijami. Najprej intravenozno vbrizgajo posebno predelano železo, ki spodbudi nastajanje krvi. Nato pacienti jemljejo železove tablete, ki ne škodijo želodcu.

Samopomoč: Jejte hrano, ki vsebuje železo: na primer fižol, listno solato, lečo, drobovino in meso. Dodaten namig: Če užijete veliko vitamina C, boste izboljšali absorpcijo železa! V lekarnah dobite tudi rastlinske tonike, ki prav tako podpirajo nastajanje krvi.

Kri pod mikroskopom: rdeča tekočina je kot mešanica milijard krvnih ploščic in tudi rdečih in belih krvnih telesc, ki plavajo v rumenkasti tekočini – plazmi. Približno 25 bilijonov rdečih krvnih telesc (eritrociti, 1) je videti kot plošča z vdrtino v sredini. Njihova naloga je transportiranje kisika. Bela krvna telesca (levkociti, 2) se bojujejo proti povzročiteljem bolezni. Krvne ploščice malinaste barve (trombociti, 3) skrbijo za strjevanje krvi.

Da boste pospešili čiščenje krvi

Razstrupljanje: Razlog, da je veliko žensk pogosto zbitih in brez moči, je tudi pomanjkanje tekočine. Posledica: kri teče počasneje in lahko celo ustavi prebavo.

Samopomoč: Dnevno popijte najmanj 1, 5 litra vode, razredčenih sadnih ali zelenjavnih sokov ali zeliščnih čajev (brezovi listi, kopriva, regrat). Dovolj tekočine poskrbi za dober pretok krvi, poveča količino urina in spodbuja razstrupljanje. Nove terapije pri akutni in kronični levkemiji

Simptomi: Pri krvnem raku pogosto zasledimo slabo počutje, bledico, vročino ali dolgotrajne prehlade. Te simptome pa spremljajo še krvavitve iz nosu in dlesni, modrice, pomanjkanje apetita, utrujenost, izguba telesne teže, nočno znojenje in boleče kosti.

Aktualne terapije: Pri akutnem poteku bolezni svetujejo transplantacijo matičnih celic. Možnosti ozdravitve so skoraj 90-odstotne. Upanje obstaja tudi pri kroničnem poteku: moderne učinkovine (na primer imatinib) usmerjeno napadejo le rakaste celice.

Samopomoč: Vzroki za krvnega raka so še danes pojasnjeni le deloma. Neka študija je nedavno pokazala na povečano tveganje za otroke, ki živijo v direktni bližini jedrskih elektrarn. Za odrasle velja: izogibajte se kemičnim hlapom.

Von Willebrandov sindrom – visoka nagnjenost h krvavitvam

Simptomi: Modrice se pojavijo že ob lahnem udarcu, iz nosa teče kri nenavadno dolgo, menstruacije so močne. Zobozdravniško zdravljenje ali operacije pogosto vodijo k veliki izgubi krvi. Vzrok: koncentracija Von Willebrandovega faktorja, ki je pomemben za strjevanje krvi, je zelo nizka ali pa je sploh ni. Gre za prirejeno motnjo, za katero v enaki meri zbolijo tako moški kot ženske – mnogi, ne da bi vedeli.

Terapija: V lažjih primerih lahko hormon zažene telesu lastno produkcijo potrebnega faktorja. Če ga popolnoma primanjkuje, si ga lahko pacient tudi vbrizga.

Samopomoč: Izogibajte se tabletam, ki redčijo kri (na primer aspirin).

Hemofilija tipa A: genska napaka preprečuje strjevanje krvi

Simptomi: Kri iz ran se ne strjuje ali pa se le počasi. Nevarnost preti predvsem pri krvavitvah sklepov ali pri krvavitvah iz mišic (na primer po cepljenju). Vzrok za hemofilijo: manjka faktor strjevanja VIII. Za dedno pogojeno hemofilijo zbolijo skoraj vedno samo moški.

Aktualne terapije: Manjkajoči faktor se lahko tako kot inzulin vbrizgava redno. Na voljo so tudi že preparati, ki zagotavljajo varnost pred okužbo z virusom HIV.

Samopomoč: Razvijanje spretnosti znižuje tveganje poškodb – predvsem pri otrocih.

 

Nasveti strokovnjakov

Tako boste preprečili slabokrvnost

Težava: Zaradi mesečnih krvavitev – torej zaradi izgube približno 300 ml krvi na mesec – in zaradi prehrane z malo mesa so ženske pogosteje slabokrvne kot moški. Posledice: anemija in pomanjkanje kisika.

Železo, ki ne škodi želodcu: Če obstaja sum na slabokrvnost, naj vam vaš osebni zdravnik izmeri tako imenovano Hb-vrednost. Če je pod 10, jo lahko blago dvignete s posebnimi železovimi preparati.

Ne pozabite na vitamine B

Veliko vitamina B12 vsebujejo mlečni izdelki, pivski kvas in sladkovodne alge chlorella in spirulina. Izvlečke 'vodnih rastlin' dobite v lekarni.

Kako ogrožena so vaša jetra? - Odgovorite na vprašanja!

 

  1. Ali večkrat kar tako, brez vzroka, krvavite iz nosu?
  2. Ali imate pogosto modrice, ne da bi se sploh udarili?
  3. Ali brez posebnega vzroka krvavite iz dlesni?
  4. Ali po operacijah običajno močno krvavite?
  5. Imate vtis, da so se vaše mesečne krvavitve okrepile?

Rezultat: Veliko ljudi ima težave s krvavitvami in zanje sploh ne vedo. Z vsakim pritrdilnim odgovorom se povečuje tudi vaše tveganje. Pri nesrečah ali operativnih posegih v tem primeru grozijo resne nevarnosti.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri