Večina bolezenskih stanj izvira iz črevesja

Večina bolezenskih stanj izvira iz črevesja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 7. 2014

Čeprav se zadnje čase veliko pozornosti namenja pomembnosti zdravega imunskega sistema, le redki vedo, da približno 75 odstotkov celic tega sistema nastaja v prebavilih. Zato je neravnovesje v prebavnem sistemu odgovorno za nastop večine bolezenskih stanj.

Zdravljenje je dobro začeti s čiščenjem prebavil

Kljub zavedanju o vplivu, ki ga ima prebavni sistem na naše zdravje, nekateri vrhunski zdravstveni specialisti še vedno zanemarjajo prehrano in okužbo (tudi s kandido) kot vir resnih obolenj prebavil, med njimi tudi ulecerozno vnetje debelega črevesa in Crohnovo bolezen. Pogosto tudi potem, ko je njihovo zdravljenje vedno znova neuspešno in ne pomaga.

V prebavnem traktu, želodcu in črevesju živi desetkrat več bakterij, kot je vseh človeških celic v celotnem telesu. V uravnoteženemu ekosistemu prebavnega trakta je petinosemdeset odstotkov zdravih mikroorganizmov in petnajst odstotkov nezdravih.

Neprimerna prehrana, ki temelji na hrani, oropani hranilnih snovi ter polni kemikalij in konzervansov, pokvari razmerje in lahko vodi v slabo prebavo, slabše vsrkavanje hranil, porušeno črevesno floro in težave z odvajanjem.

Vrh tega pa te težave niso primeri bolezenskih stanj, ki povzročajo težave zgolj v prebavilih; prizadenejo tudi druge sisteme v telesu, tudi imunskega.

Neprebavljena hrana ustvarja strupe

Težave s slabo prebavo se pojavijo, ko telo ni sposobno hrane prav razgraditi.

Vzroki so različni:

 • pomanjaknje kisline v želodcu,
 • nezadostno žvečenje,
 • neustrezno kombiniranje živil,
 • preveč popite tekočine med obrokom,
 • pomanjkanje encima trebušne slinavke,
 • stres...

Neprebavljena hrana ustvari strupene stranske produkte, ki dražijo črevesno steno in povzročajo povečano propustnost. Strupi lahko tako preidejo skozi sluznico v kri, zaradi česar pride do odziva protiteles. Rezultat takšne reakcije so vnetja, alergijske reakcije in občutljivost na hrano.

Simptomi slabe prebave so:

 • spahovanje,
 • napihnjenost,
 • napenjanje,
 • bolečine v trebuhu in
 • zgaga.

Najpogostejše prebavne težave

Bolezni zaradi pomanjkanja encimov

Encimi so beljakovine, ki v telesu sprožijo kemijske reakcije. Telo encime sicer tvori samo, a da bi bilo čim bolj zdravo, mora uporabljati tudi tiste v hrani. Pomanjkanje slednjih prispeva tudi k slabi prebavi in preobremenjenosti trebušne slinavke.

Ker delovanje trebušne slinavke zaradi preobremnjenosti oslabi, naše telo postane bolj podvrženo razraščanju kvasovk in obolenjem, kot sta hipoglikemija in sladkorna bolezen.

Hrana, ki je bogata z encimi, je surova ali skuhana v sopari. S predelavo in kuhanjem nad 47 stopinj encime namreč uničimo.

Malabsorbcija

Malabsorbcija nastopi, ko je prizadeto vsrkavanje hranil v črevesju. 

Telo hranilne snovi iz hrane vsrka preko resic, vendar pa jih lahko slabe prehranjevalne navade in preobremenitev s toksini poškodujejo in preprečijo njihovo delovanje, kar vodi v malabsorbcijo.

Pogosti simptomi malabsorbcije so:

 • utrujenost,
 • izpadanje las,
 • suha koža,
 • depresija,
 • nagnjenost k modricam,
 • nepojasnjena izguba teža,
 • zaprtje ali driska.
Disbioza

Črevesna disbioza je neravnovesje mikroorganizmov, ki prizadenejo prebavni trakt in prav tako zmotijo vsrkavanje hranil. Povzroča jo slaba prehrana, alkohol, droge, stres, težave z odvajanjem, zloraba antibiotikov, steroidi, protivnetna zdravila, toksini in zdravila, ki zavirajo imunski sistem.

Ko nezdravi mikroorganizmi preplavijo črevesje, se telo odzove z okužbami.

Črevesna disbioza prispeva k revmatitskemu artirtisu, multipli sklerozi, pomanjkanju vitamina D12, kronični utrujenosti, cističnim kanam, zgodnjim stopnjam raka na debelem črevesu in prsih, ekcemu, alergijam, luskavici in mnogim drugim boleznim.

Sindrom puščajočega črevesa

Povzročajo ga slaba prebava, malabsorbcija in črevesna disbioza. Kot že omenjeno, gre za stanje, ko sluznica črevesja postane razdražena, vneta in poroznejša, kar omogoča zajedavcem, mikroorganizmom in njihovim stranskim produktom, da preko stene črevesja zaidejo v krvni obtok.

Puščajoče črevo sproži stanje nenehne in dolgotrajne obremenitve imunskega sistema. Navadno se najprej pojavijo alergije, sledijo pa jim tudi resnejše zdravstvene težave.

Puščajoče črevo in jetra

Jetra so osupljiva - sodelujejo pri presnavljanju, shranjujejo vitamine in minerale ter razstrupljajo strupene spojine. Brez njih ne moremo živeti.

Ena od številni nalog jeter je tudi, da prepozna in izniči strupe, ki v telo prodrejo preko težkih kovin, pesticidov, hrane, alkohola ... Če jetra ne zmorejo dovolj hitro nevtralizirati vseh strupov, se ti vrnejo v krvni obtok.

Puščajoče črevo pa jetrom še dodatno otežuje delo. Skupna posledica je zmanjšana učinkovitost organa.

Še ena slaba posledica vsega tega pa je tudi ta, da zaradi preobremenjenosti jeter in preveč strupov postane strupen tudi žolč, ki sicer pomaga sprostiti toksine iz jeter.

Ko prične črevo puščati, začne torej v jetra prodirati več strupenih snovi in če je njihova sposobnost razstrupljanja oslabljena, pride preko krvnega obtoka več presnovno aktivnih snovi do drugih tkiv, tudi do možganov.

Zaprtje in zdravje

Dnevno izločanje je torej za zdravje ključnega pomena. Glavni vzrok vseh teh težav pa je nezadosten vnos vode in vlaknin, ki jih telo moralo prejeti s svežim sadjem, zelenjavo in žiti. Če je črevesje zamašeno, se mora prebavni trakt bolj osredotočiti na izločanje kot na vsrkavanje, kar vodi v slabo prehranjenost in disbiozo.

Težave z odvajanjem pa povzročajo tudi samozastrupitev.

Vpliv na imunski sistem

Zadnje, a najpomembnejše področje, ki ga neravnovesje v prebavilih prizadene, je imunski sistem. Slednji je, preprosto povedano, mehanizem telesa za lastno zaščito pred tujki.

Vendar imunski sistem oslabijo tudi kronična slaba prehranjenost, malabsorbcija, puščajoče červo, črevesna disbioza, težave z odvajanjem, oslabljeno delovanje jeter, težke kovine, zdravila, hormni stresa in slaba prehrana.

Vsi organi in sistemi v telesu so povezani. Če je ogrožen eden od organov, bo njegovo vlogo prevzel drugi. A prenasičenost s strupi, slaba prebava in oslabljen imunski sistem dopuščajo kužnim klicam, da prodrejo v možgane, srce, sklepe, mišice in druge organe.

Takrat je ključenga pomena, da toksine izločate hitreje kot se nabirajo, da ostane telo ves čas uravntoeženo in zdravo.

Vir:

 • Ann Boroch (2012). Zdravljenje kandide: Kvasovke, glivice in vaše zdravje (90-dnevni program, s katerim premagate kandido in si obnovite zdravje).