Preprosta metoda, s katero omilite ali odpravite bolečine v hrbtu

29. 6. 2022
Deli
Preprosta metoda, s katero omilite ali odpravite bolečine v hrbtu (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Če nekomu, ki ga boli hrbet, rečete, da je vse v glavi, bo zelo verjetno hudo razburjen. Pa vendar je dr. David Hanscom, avtor programa 'Direct Your Own Care', 600 pacientov prepričal, da lahko bolečine v hrbtu odpravijo brez tablet. Zbrali smo nekaj njegovih nasvetov.

Z bolečinami v hrbtu se bo zelo verjetno vsaj enkrat v življenju srečal vsakdo izmed nas. Bolečina se navadno po nekaj dneh, včasih tednih samodejno umiri, ostaja pa tudi precej visok odstotek možnosti, da se ponovi.

Razlogi za bolečine v hrbtu so različni:

 • Lahko gre za akutno poškodbo (nateg, padec ...),
 • prirojene nepravilnosti - hrbtenica je zato na teh mestih bolj obremenjena (skolioza ...),
 • zelo pogosto k temu prispevajo prisilna drža in ponavljajoči gibi,
 • vzrok so lahko genetika in druge bolezni, kot so revma, vnetne bolezni ... in (čeprav se vam morda zdi nenavadno) ...

Razlogi za bolečine v hrbtu so lahko psihološke narave

Zadnje poudarja tudi dr. Hanscom. »Bolečine v hrbtu se začnejo v povezavi z mišicami, doživljamo pa jih kot nevrološke težave,« pravi kirurg, ki je specializiran za operacije hrbta.

»Mentalne in čustvene bolečine lahko sprožijo fizične in pogosto ne vemo, katera se je začela najprej in katera poganja tisto drugo,« pa dodaja psiholog dr. Robert Gatchel, ki ga Univerzi v Teksasu že vrsto let preučuje težave s hrbtom.

Če se torej večkrat srečujete z bolečinami v hrbtu, pa ste že izločili poškodbe, nepravilnosti, druge bolezni ... Ste kdaj pomislili, da gre za duševni in čustveni stres?

Dr. Hanscom pravi, da je treba v tem primeru izboljšati 'kemijo' v telesu. Začnete lahko z njegovo 9-stopenjsko metodo.

Kako ublažiti bolečine v hrbtu brez tablet

1. faza: omilite stres

 • Vsak dan si vzemite pet minut za zapis vsega, kar vas spravlja v slabo razpoloženje in v stres. Nato list raztrgajte ali pa pobrišite vsebino. Tako se boste otresli negativnih emocij.
 • 15 sekund se osredotočajte na nekaj drugega kot na bolečino, na primer na določen okus, vonj ali temperaturo kave, ki jo pijete. Vaje čuječnosti igrajo pomembno vlogo pri eliminaciji bolečine na mentalnem nivoju.
 • Nehajte se kar naprej pritoževati nad bolečino, saj to lahko postane navada. Več pozornosti namenjate bolečini, bolj jo boste občutili.

2. faza: odpustite in pozabite

 • Naučite se otresti vsega, česar ne potrebujete. Če ste jezni, boste bolečino občutili še močneje. Takoj, ko začnete razmišljati o tem, kako vam je nekdo naredil krivico, recite »STOP« in preusmerite misli.
 • Počnite stvari, v katerih uživate. Če se nagrajujete, bosta tako telo kot duh takoj bolj zdrava.

3. faza: očistite navlako

 • Organizirajte tisto, kar je sedaj v kaosu. To je lahko vaš odnos, razmetano stanovanje, omara z oblačili ali pa predal, poln stvari, ki jih že več kot pol leta niste uporabili.
 • Povežite se z ljudmi, ki jih imate radi. Spomnite se na stare prijatelje ali pa navežite stike z novimi ljudmi. Mnogi ljudje se zaradi bolečine osamijo in še bolj trpijo.

4. faza: ukrotite ego

 • Razmišljajte o sebi z distanco. Ustvarite okoliščine, ki vas inspirirajo in vas dajejo zagon. Privoščite si, na primer, spanje pod milim nebom, ogled čudovite opere, izlet na morje … počnite stvari, ki vas opomnijo, da na svetu obstaja veliko lepega in da bolečina ni edino, kar lahko izkušate.
 • Pomagajte drugim. Obiščite zavetišče za živali, opravljajte prostovoljno delo v lokalnem centru za brezdomce, pogovorite se z nekom, ki potrebuje nasvet … Ko boste na lastne oči doživeli, da so drugi z vašo pomočjo omilili svojo bolečino, se boste bolje počutili in prevevalo vas bo upanje. Obenem boste spoznali svoje nove talente in interese.

4 načini, s katerimi še pripomorete k bolečinam v hrbtu in se jim morate takoj odreči oz. se jih znebiti:

1.

Če med delovnikom dolge ure sedite, vaša hrbtenica trpi. Obvezno naredite nekaj vaj za raztezanje – vsak dan zjutraj in zvečer, med delom pa poskusite enkrat na uro vstati in se na sprehoditi.

2.

Odvečna telesna teža še dodatno obremeni vaš hrbet, predvsem spodnji del, še posebej, če so vaše mišice jedra šibke. Poleg tega lahko maščoba pritiska tudi na živce v hrbtenici. Začnite se ukvarjati z vadbo – vsaj 20 minut na dan.

3.

Vadba oz. kombinacija vaj, ki ni primerna za vas in vašo hrbtenico. Diski so kolagenske strukture. Nekatere vadbe, denimo joga, kolagen zmehčajo, pravi dr. Stuart McGill, avtor knjige Mehanik hrbta. Druge, denimo dvigovanje uteži, ga okrepijo/utrdijo. Mešanje obeh lahko zato vodi v težave s hrbtom.

4.

Alkohol! Alkoholne pijače namreč omejijo dotok krvi v diske in s tem ustvarjajo težave v mišicah, ki podpirajo hrbtenico. Dve pijači na dan sta maksimum! Če imate degenerativno bolezen, pa lahko alkohol močno ovira vaše okrevanje.

Preberite še:

Najpogostejši znaki, bolezni in bolečine, ki jih 'pomagajo' ustvariti čustva

Viri: Men's Health, Direct Your Own Care