Pri 24 letih je preživela srčni zastoj – le nekaj dni pred tem je ignorirala TA pomemben znak!

Pri 24 letih je preživela srčni zastoj – le nekaj dni pred tem je ignorirala TA pomemben znak! (foto: Profimedia) Profimedia
8. 2. 2023

Življenje Brittany Williams se je leta 2014 skoraj končalo.

Pri komaj 24 letih je doživela srčni zastoj in se sredi restavracije zgrudila. Na pomoč sta priskočila dva neznanca, ki sta jo oživljala osem minut. V bolnici se je iz kome prebudila čez dva dni.

Svojo zgodbo je nedavno delila v oddaji TODAY show, da bi dvignila ozaveščenost o zdravju srca in pomembnosti usposabljanja za oživljanje. 

Opozorilni znaki

Srčni zastoj pomeni prenehanje mehaničnega in elektrofiziološkega delovanja srca. 

Po nekaterih podatkih v Sloveniji nenadni srčni zastoj doživi približno 1.600 ljudi – v povprečju 4 vsak dan – in veliko preveč jih zaradi posledic umre. Vendar bi lahko s takojšnjim oživljanjem rešili marsikatero življenje. 

Srčni zastoj ni isto kot srčna kap, lahko pa ga ta povzroči. Pri srčni kapi je motena prekrvavljenost srčne mišice, zato del tkiva ali celotna srčna mišica odmre. 

Preverite tudi to osebno zgodbo: Duhovnik, ki je doživel srčni infarkt, pravi, da se je med svojo obsmrtno izkušnjo znašel v peklu – TAKO ga je opisal!

Tako srčna kap kot srčni zastoj se lahko pojavita brez opozorila ali predhodnih simptomov. 

A tokrat je bila situacija drugačna – Williams je nekaj dni pred obiskom restavracije ignorirala zelo pomemben opozorilni znak. 

Bila je v službi, ko sta se na levi strani telesa nenadoma pojavila občutek otopelosti in ščemenje. Ker se je njeno počutje postopoma slabšalo, je v spletu preverila, kaj bi lahko ti simptomi pomenili in dobila zelo zaskrbljujoče rezultate: možganska kap, srčni infarkt, srčni zastoj. 

Osebna zgodba: Imela sem srčni infarkt, reševalci me niso jemali resno, nato pa so me v čakalnici pustili čakati 14 ur!

Zaskrbljena se je obrnila na šefinjo, ki pa je vse skupaj zavrnila. "Stara si 24 let. Vsak dan pretečeš osem kilometrov. Ješ izjemno zdravo, to se tebi ne bo zgodilo," ji je dejala.

Williams ji je zaupala in znake povsem odpisal. Tri dni za tem je ležala na tleh restavracije. 

Williams se sicer ne spomni prav veliko od trenutka, ko je doživela srčni zastoj – edina sprememba, ki jo je zaznala nekaj prej, je bilo mravljinčenje. 

Zgodi se lahko vsakomur, tudi mladim in pomembna je vsaka sekunda!

Profimedia
Težave s srcem oziroma srčne bolezni lahko prizadenejo vsakogar, mlade, starejše, pretežke, suhe, zdrave tekače ... Zato, ko čutite, da nekaj ni v redu, ukrepajte. Četudi se drugim morda zdi, da vas ne bi smelo skrbeti. 

Willimas so kasneje diagnosticirali sindrom podaljšane dobe QT. Gre za motnjo srčnega ritma. Sindrom podaljšane dobe QT je genetska bolezen, ki se lahko izrazi tudi s povečanim tveganjem za začasno izgubo zavesti in z značilno aritmijo. 

Williams so vstavili spodbujevalnik, da bi preprečili takšne dogodke v prihodnosti. 

Danes spodbuja vse ljudi, da se poučijo o zdravju srca in naučijo oživljanja, "da se bo lahko več zgodb končalo tko kot se je moja".

PREVERITE ŠE:
Če medtem ko ležite na hrbtu opazite to, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom