S solato nad kandido

S solato nad kandido (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 3. 2013

Danes je na pogled zapeljiva in slastna hrana dosegljiva na vsakem koraku. In v trgovinah se police šibijo od izdelkov, ki so prava paša za oči. 'Okusna' hrana moderne dobe, ki nam je všeč, pa prija tudi kandidi.

Zapeljiva in slastna hrana - dosegljiva na vsakem koraku

V trgovinah se police šibijo od izdelkov, ki so prava paša za oči. V vsakem uradu, skoraj vsaki čakalnici, praktično vsepovsod so na voljo avtomati, ki nam postrežejo z vabljivimi pecivi, čokoladami, sendviči in pijačami. Vse lepo zapakirano v plastične vrečke in stekleničke, intenzivno sladkih ali slanih okusov, narejeno iz bele moke, oslajeno z belim sladkorjem, obogateno s kravjim mlekom in za popoln vtis še umetno aromatizirano in obarvano. Zelo lepo, morda res okusno, vsekakor pa ne zdravo.

Kaj je kandida in kaj povzroča

Kandida je glivica, ki je prisotna pri vseh ljudeh, ob padcu imunske odpornosti pa se aktivira, namnoži prek vseh meja in začne povzročati težave.

Ljudje, ki jih prizadene kandidiaza, imajo prebavne težave, so napihnjeni po obrokih, imajo težave z želodčno kislino, veliko potrebo po sladkorju, glivice na stopalih, ginekološke in urološke težave, glavobole, nihanja razpoloženja ...

'Okusna' hrana moderne dobe, ki nam je všeč, prija tudi kandidi. Da bi omejili nadležno glivico, se moramo odpovedati tem sladkostim ter za kar dalj časa popolnoma spremeniti svojo prehrano.

Solata - prva na lestvici antikandidnih živil

Po mojem mnenju zaseda prvo mesto na lestvici antikandidnih živil sveža listnata solata. Vlaknine, ki jih zaužijemo z listnato solato, temeljito pokrtačijo naše črevo in tako odstranjujejo tudi kandido.

Listnata solata je eno od najbolj alkalnih živil in pomaga uravnotežiti kislo-bazično razmerje v naših prebavilih. Alkalno okolje v prebavilih krepi človeku prijazno in kandidi neprijazno črevesno floro ter pripomore k odpravljanju glivične nadloge.

Zato naj bo naša vsakodnevna solata res velika. Pa če imamo težave s kandido ali ne. Lotimo se je pred kosilom in si zanjo vzamemo čas. Solata ni hrana, ki bi jo človek na hitro zmetal vase. Vsak grižljaj moramo temeljito prežvečiti, preden ga pogoltnemo. Ne moremo je jesti kar mimogrede. Prisili nas, da sedemo za mizo in se za trenutek odmaknemo iz delovnega ritma.

Za svojo vsakodnevno solato porabim skorajda pol ure. V tem času preostali družinski člani pojedo celotno kosilo in že začnejo pospravljati mizo. Kar mi je nekoč predstavljalo pravo mučenje, je postalo užitek. Brez solate si kosila ne morem več zamisliti.

Za raznolikost poskrbim z različnimi dodatki. Na solato si naribam korenje, rdečo peso, redkev ali topinambur. Potresem jo s konopljinimi, sončničnimi, bučnimi semeni ali sezamom. Dodam ji kalčke, olive ali avokado. Za vrhunski užitek pa solato prelijem s sadnim prelivom z začimbami.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja