Simptomi izgorelosti

Simptomi izgorelosti (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 8. 2012

Brez hrane lahko zdržimo več tednov, brez vode pa le nekaj dni. Da smo v dobri kondiciji in zdravi, moramo redno polniti svoje zaloge tekočine...

Bodite pozorni na simptome izgorelosti

  • Pojavijo se motnje spanja, saj človek pod stresom ne zmore več odklopiti in ne najde več miru niti v postelji.
  • Izčrpanost se izrazi v slabotnosti, apatiji in depresivnem razpoloženju. V nasprotju s pravo depresijo so možna še čustva, kot je veselje ali žalost.
  • Bolečine se večinoma pojavijo v križu ali glavi. Povzročajo jih napetosti v mišicah.

Čisto vseeno je, ali se vam to dogaja v službi ali doma: obremenitve naraščajo, delovna storilnost pa je vedno manjša. Novi bolezni pravimo izgorelost. To je stanje, ko nikakor ne moremo več naprej, kriv pa je stres, ki muči že vsako drugo osebo.

In iz leta v leto jih je več. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije bo sindrom izgorelosti že v naslednjih 10 letih postal najpogostejša bolezen po vsem svetu in se bo pojavljal pogosteje kot bolezni srca in ožilja ter rakave bolezni.

Trajen pritisk povzroči telesne težave

Največja težava izgorelosti so prepozno spoznane in večinoma napačne diagnoze. Simptomi stresa se po vseh pravilih ne odrazijo v psihičnih, temveč v telesnih težavah. Pacienti ob obisku zdravnika potožijo za bolečinami, prebavnimi motnjami, divjanjem srca ali šumenjem v ušesih.

Toda zdravnik pogosto ne najde nobenega organskega vzroka. Tudi rezultati EKG, rentgena in laboratorijske vrednosti so večinoma popolnoma normalni.

Ker zdravniki ne prepoznajo pravega vzroka težav, pogosto postavijo napačno diagnozo. Ljudem predpišejo krepčilna sredstva ali vitamine, ki pa nimajo nobenega učinka. Za tovrstnimi znaki bolezni trpi skoraj 70 odstotkov vseh pacientov, ki obiščejo osebnega zdravnika, ne vedo pa, da v resnici trpijo za psihično pogojeno boleznijo.

Včasih tudi splošni zdravnik predpiše zdravilo za zdravljenje psihe, toda pogosto za to nimajo dovolj znanja in pristojnosti.

Če tudi dva do tri tedne po obisku splošnega zdravnika ni izboljšanja, ga poprosite za napotitev k specialistu (terapevtu ali specialistu za psihosomatiko). Tudi če gre zgolj za drugo mnenje. Specialist bo hitro prepoznal vzrok in tako postavil natančno diagnozo. Po vseh pravilih vam bo predpisal zdravljenje z zdravili in pogovori. Večina pacientov se že po nekaj tednih počuti bolje.

Zdravljenje po meri

Če po dveh mesecih ne pomaga niti ambulanta terapija pri terapevtu, poskusite s stacionarnim psihosomatskim zdravljenjem. Takšno zdravljenje sestavlja kombinacija različnih postopkov. Poleg terapij psihe in vedenja je tudi poudarek na gibanju in samopodobi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri