Ste nočna ptica? Tu je 6 nasvetov, kako preprečiti težave, ki jih lahko prinese neurejen spalni ritem

Ste nočna ptica? Tu je 6 nasvetov, kako preprečiti težave, ki jih lahko prinese neurejen spalni ritem (foto: Profimedia) Profimedia
22. 4. 2022

Ste nočna ptica? Pogosto ponočevanje oziroma neurejen spalni ritem lahko negativno vpliva na zdravje.

Na prebavo, večja je verjetnost za težave z visokim krvnim tlakom, nihanjem razpoloženja, vpliva na pridobivanje teže in potem je tu še zelo očitna posledica – pomanjkanje oz. nekakovosten spanec, če je treba navsezgodaj v službo ali po opravkih.

Toda nekateri smo pač nočne ptice. Razmišljamo pozno v noč. To je čas, ko telo in um delata s polno paro.

Zato smo poiskali nekaj nasvetov ...

Kako preprečiti težave, ki jih lahko prinese neurejen spalni ritem:

Vaš ritem spanja je drugačen in nič ni narobe, če niste usklajeni s preostalim svetom.

Vendar zlato pravilo ostaja: telo potrebuje vsaj sedem do osem ur kakovostnega spanca. To velja za večino. Veliko zdravstvenih težav je namreč povezanih s pomanjkanjem spanca na splošno, ne le s poznim odhajanjem v posteljo.

Naravna svetloba vpliva na številne procese in hormone. Že ob manjši izpostavljenosti boste deležni vseh koristi. A če hodite pozno v posteljo in tudi pozno vstajate, verjetno večji del budnega stanja (predvsem pozimi) preživite v temnejšem delu dneva.

Dr. Michael Grandner, profesor na Arizonski univerzi in direktor klinike Behavioral Sleep Medicine Clinic, opozarja, da si lahko s takim urnikom 'pridelate' sezonsko razpoloženjsko motnjo.

Nasvet: poskrbite za dozo svetlobe takoj, ko vstanete. To lahko storite tudi s posebnimi lučmi za svetlobno terapijo. Seveda pa je še boljša metoda sprehod zunaj. 20 do 30 minut.

Težave lahko nočnim pticam povzročajo tudi nočni obiski hladilnika.

Raziskave so pokazale, da je pri ženskah, ki hodijo pozno spat, dvakrat več verjetnosti za pojav težav s presnovo (metabolni sindrom) in povečanim obsegom pasu.

Toda težava ni sam obisk, temveč s čim si postrežete. Izogibajte se velikim in težko prebavljivim obrokom. Raje posezite po manjšem zdravem prigrizku, a le, ko ste zares lačni.

Poiščite pravi čas za telovadbo. Tako boste zmanjšali tveganje za kardiovaskularne bolezni, ki je pri nočnih pticah višji, kot pri tistih, ki vstajajo zgodaj, pravijo raziskave.

Nasvet: izogibajte se naporni telovadbi pozno popoldne in zvečer, saj lahko tudi ta vpliva na spanec. Takšno telovadbo prihranite za zgodnje popoldne, zvečer pa si raje privoščite še sproščujoč sprehod, jogo …

V posteljo pojdite, ko začutite utrujenost.

In nič prej. Kar pravzaprav velja za vse, še posebej pomembno pa je za tiste, ki navadno bedite pozno v noč. Ko poskušate zaspati, ko v resnici niste utrujeni (tako rekoč na silo), 'hranite' nespečnost.

Dlje časa ležite v postelji budni, bolj telo in možgani povezujejo posteljo z budnostjo, namesto s spanjem. Poskusite tudi omejiti izpostavljenost svetlobi pred spanjem (računalnik, mobilni telefon, tv …).

Ker je vaš urnik verjetno precej drugačen od večine, morda občutite izoliranost.

Osamljenost lahko resno vpliva na zdravje, pravijo raziskave. Zato se potrudite in poskusite vsak teden na urnik vključiti kosilo ali kratek izlet s prijatelji. Poiščite večerna srečanja, če pa delate od doma, dvakrat na teden zamenjajte delovno okolje – s prenosnikom se odpravite v park ali na kavo.