Tega ne počnite po spolnem odnosu

Tega ne počnite po spolnem odnosu (foto: Profimedia) Profimedia
7. 3. 2019

Obstaja nekaj stvari, ki takoj po spolnem odnosu niso priporočljive.

Ne pozabite na obisk stranišča

To je pomembno predvsem za ženske. Med spolnim odnosom se lahko namreč bakterije prenesejo vse do sečil, kar lahko povzroči okužbe. Uriniranje pomaga očistiti sečnico pred škodljivimi bakterijami.

Tudi pri moških lahko pride do okužbe sečil, a zelo redko, razlog pa je v anatomiji sečil - sečnica pri moških je daljša in oddaljena od anusa. Pri ženskah je krajša in blizu anusa, zato bakterije lažje prodrejo vanjo in potujejo naprej do mehurja, kjer se razmnožujejo.

Ne izpirajte nožnice

Veliko žensk verjame, da so tako bolj čiste in da se znebijo vonja ter da se s tem lahko zaščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi … Dejstvo je, da ima vagina vonj in to je povsem normalno. Če je ta zelo močen in spremenjen, je to samo znak, da morate obiskati ginekologa.

O koristi izpiranja pa obstaja zelo malo dokazov, zato strokovnjaki tega ne priporočajo. Tudi izpiranje nožnice lahko poruši ravnovesje naravnih bakterij ali povzroči, da se zunanje vnetje razširi v maternico.

Kar pa se tiče spolno prenosljivih bolezni – uporabite zaščito!

Za umivanje ne uporabljajte prevroče vode

Umivanje je priporočljivo pred in po spolnem odnosu. Vendar pa se izogibajte (pre)vroči vodi, še posebej, če se odločite za kopel, pravijo strokovnjaki. Voda lahko zmanjša protimikrobno zaščito, zaradi česar je možnost okužbe sečil večja.

Ne uporabljajte agresivnih in parfumiranih mil

Čeprav je na voljo ogromno mil, gelov in pen za umivanje, ki so primerni tudi za intimno nego, se jim po spolnem odnosu raje izognite, ker kljub vsemu lahko dražijo kožo in uničijo dobre bakterije. Tudi uporaba različnih pripomočkov, gelov in lubrikantov lahko poruši pH ravnovesje in zato boste bolj izpostavljeni vnetjem. Preprosto se umijte s toplo vodo, pravijo strokovnjaki.

Nikoli ne pozabite očistiti spolnih igračk

Igračke so navadno iz sintetičnih materialov, z luknjicami in robovi, zato se na njih zlahka zadržujejo bakterije. Redno jih čistite in se tako izognite vnetjem. Pri tem upoštevajte navodila proizvajalca oz. jih po potrebi dobro očistite še s toplo vodo in nežnim milom ter dobro osušite.

Ne pograbite takoj telefona ali tv daljinca

Med spolnim odnosom se izloča hormon oksitocin, hormon zaupanja in povezovanja.

Raziskave kažejo, da oksitocin pri ženskah (tako kot sorodni vazopresin pri moških) povzroča povezovanje v partnerstvu. Trenutke po spolnem odnosu torej izkoristite za povezovanje.

Ne nosite zelo oprijetih oblačil oz. spodnjega perila

Še posebej ne sintetičnega. Ker se običajno po spolnem odnosu izloča več telesne tekočine, tesna oblačila pa ustvarjajo trenje, to lahko povzroči vaginalno infekcijo.

Najboljše je, če po spolnem odnosu ne nosite nič, naj koža diha, ali pa bolj udobna oblačila, spodnje perilo pa naj bo iz naravnih materialov.

Za konec

Ne pozabite tudi na pogovor o spolnem zdravju. Predvsem pa z njim ne odlašajte. O tem in kakršnihkoli skrbeh, ki jih imate, se s partnerjem pogovorite pred spolnim odnosom. Pomembno je tudi redno testiranje.