Tega NE smete narediti, če vam v oko zaide milo ali razkužilo za roke

12. 10. 2021
Deli
Tega NE smete narediti, če vam v oko zaide milo ali razkužilo za roke (foto: Profimedia)
Profimedia

Tujek v očesu boli. Lahko povzroči tudi meglen vid ali celo poškodbo. Zato je nujno, da se čimprej odstrani. Če vam v oko zaide milo ali denimo razkužilo za roke, pa … No, lahko preklinjate, nikar pa ne naredite naslednje stvari.

Ne glede na to, kako previdni ste, se lahko zgodi – pod tušem, pri umivanju rok, mimogrede se predela oči dotaknete po tem, ko ste uporabili razkužilo za roke. Zgodilo se je tudi že, da si je gospa po nesreči brizgnila razkužilo v oko, ko je poskušala iz skoraj prazne flaške iztistniti nekaj razkužila na roko. Kakorkoli, ni prijetno, vemo. Bolečina lahko traja tudi eno uro ali več in morda vas skrbi, ali bo nastala trajna poškodba.

Če se vam pripeti kaj takega, je najpomembneje, da oko nemudoma in temeljito sperete! To lahko naredite s fiziološko raztopino, z umetnimi solzami, a ker tega pogosto nimamo pri roki, oko preprosto sperite pod tekočo vodo – več o tem v nadaljevanju.

Zakaj tako boli oziroma peče

Sprednja površina očesa je zelo občutljiva. O čemer ste se zelo verjetno že večkrat prepričali sami – že rahel dotik je lahko precej boleč. Milo ali razkužilo za roke pa sta še posebej nadležna. Milo in šamponi med drugim zaradi svoje pH vrednosti povzročita draženje in pekoč občutek, pri razkužilih pa je večja težava – ta so na osnovi alkohola in zato še bolj nevarna za oči. Alkohol potencialno lahko povzroči opekline na roženici.

K sreči draženje tujka sproži refleks – oko se začne solziti. Ker pa samo solze ponavadi niso dovolj, je potrebno oko temeljito izprati.

Koraki, ki jim sledite, če vam v oko zaide milo ali razkužilo:
  1. Temeljito umijte roke.
  2. Če nosite kontaktne leče, jih odstranite.
  3. Nato poškodovano oko pod tušem ali nagnjeni nad lijakom izpirajte pod nežnim curkom tople vode tako dolgo, da izgine pekoč občutek. Izpiranje prekinite na vsakih nekaj minut in preverite.

In to lahko traja dlje, kot verjetno pričakujete. Včasih tudi 10, 15 ali več minut.

Opomba: če boste stopili pod tuš, ne nagibajte glave nazaj in usmerite curka vode usmeriti direktno v odprto oko. Pustite, da vam topla voda pada na čelo.

Česa nikakor NE smete narediti

Instinktivno boste želeli oko podrgniti ali nanj pritisniti s prsti. Tega nikar ne naredite, stanje se bo le poslabšalo, saj boste tujek raznesli na druge predele. Lahko celo v roženico, čemur pa se zagotovo želite izogniti. To lahko povzroči majhne odrgnine – čeprav te načeloma niso resne, le zelo boleče, ne želite tvegati.

Izognite se torej drgnjenju oziroma mencanju očesa!
Če je po izpiranju še vedno prisotna bolečina ali opazite spremembe vida, pa se morate nemudoma obrniti na očesnega zdravnika. V takšnih primerih je treba situacijo obravnavati kot nujno in potrebuje takojšnje strokovno obravnavo.
Preberite še:

Viri:

www.healthline.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
biology.stackexchange.com
 

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ